Recreatieterrein 'Erkemederstrand'
Recreatieterrein 'Erkemederstrand' Kevin Poelman

Recreatieterrein ‘Erkemederstrand’ denkt vooruit

· leestijd 2 minuten Toerisme

ZEEWOLDE – Juist in een periode waarin de tijd een beetje stil lijkt te staan trekt een ambitieus bestemmingsplan de aandacht. Nog in een wordingsstadium weliswaar, want het ‘voorontwerp bestemmingsplan’ dat de ‘doorontwikkeling van bestaand recreatieterrein’ behelst heeft nog niets definitiefs, maar er ligt tenminste een plan dat op goedkeuring wacht. Gaat het licht op groen, dan staat het nu al omvangrijke recreatieterrein een fikse uitbreiding te wachten. Dat zoiets tijd vergt, dat weet eigenaar/beheerder Kevin Poelman maar al te goed, “maar ooit is alles weer normaal. We moeten vooruit…”

Recreatieterrein ‘Erkemederstrand’ is eigendom van Poelman Beheer & Advies B.V., een familiebedrijf uit Amstelveen. Zoon Kevin rolde als 23-jarige, na een rechtenstudie die aanvankelijk een andere kant op wees, tóch het management van het bedrijf in, en kwam de receptie van ‘Erkemeder’ ondersteunen. Nu, vijf jaar later, is hij verantwoordelijk beheerder en runt tevens een pas aangekocht terrein in Beekbergen. “Tja, m’n ouders waarschuwden me tevoren, als je ’t gaat doen ben je er zeven dagen per week mee bezig, maar ik ben hier echt op m’n plek. ’t Is m’n job, en ik geniet ervan.”

Het voorontwerp-bestemmingsplan spreekt van realisatie van onder meer vijf groepshuizen, 100 chalets en 20 belevingsaccommodaties. Dat is nogal wat! “Dat klopt helemaal,” beaamt Kevin, “en dat heeft alles te maken met deze fantastische plek aan het water. Het water, de jachthaven en de mogelijkheden om veilig te surfen en zo, dat is samen natuurlijk dé trekpleister van het terrein. De kampeerplaatsen aan het water zijn altijd bezet. Iedereen wil aan het water! Daarom zijn we van plan om aan die vraag meer tegemoet te komen dan nu mogelijk is. Huisjes aan het water dus, met alle comfort, dat is de bedoeling. Daarnaast hebben we hier op dit moment geen groepsaccommodatie, en ook daarin voorziet het plan. Grote families, een zakenweekendje, een vakantieweek voor een schoolklasje, dat kan allemaal worden ondergebracht in een groepshuis voor zo’n 20 à 25 mensen. We willen gevarieerd aanbieden, en het zou prachtig zijn als we uiteindelijk ook aan die specifieke vraag kunnen voldoen.”

Het voorontwerp-bestemmingsplan meldt: “De ontwikkeling kan gelet op de aard en het ruimtebeslag worden aangemerkt als ‘nieuwe stedelijke ontwikkeling’. De doelstelling van dit plan is een kwaliteitsverbetering van het terrein, door met name ‘centrumvoorzieningen’ te creëren.” Wat suggereert dat? Ligt daar niet latent de mogelijkheid van permanente bewoning in besloten? Desgevraagd zegt wethouder Wim van der Es dat de tekst niet zo moet worden opgevat. “Het is jargon, de bestemming blijft recreatief, en heeft niets van doen met wonen, ook niet in de toekomst.” Kevin van der Poel bevestigt dat met nadruk. “Nee, hoor. Met ‘centrumvoorzieningen’ wordt bedoeld dat we een nieuw centraal gebouw gaan neerzetten van waaruit alles wordt geregeld en aangestuurd. Daar ontvangen we ook onze gasten. ‘Receptie’, dus. En permanente bewoning? Wees gerust, dat ontmoedigen we hier grondig. Kijk, die auto’s daar, die zijn van gasten die hun ‘permanente’ plek aan het opknappen zijn, maar als daar vanavond nog licht brandt, dan gaan we écht wel even kijken. Ik bedoel maar…”

‘Recreatieterrein Erkemederstrand’ gaat, bij goedkeuring en vergunning, flink uitbreiden ten gerieve van gasten uit binnen- en buitenland. “Het is nu, in coronatijd, even doorbijten”, aldus Kevin, “maar als het weer mag, dan is iedereen weer van harte welkom.” Het plan, inclusief een gedegen milieueffectrapport, is tot 10 februari in te zien via de link Bestemmingsplan Erkemederstrand, of via de website van de gemeente. 

Plangebied