Tanisha Stor (StorTies)
Tanisha Stor (StorTies) Zeewolde Actueel

Zeewolder centrumondernemers tonen creativiteit in lockdowntijd

· leestijd 3 minuten Zakelijk

ZEEWOLDE – Hoe proberen Zeewolder centrumondernemers hun hoofd boven water te houden, nu hun winkels gesloten moeten zijn vanwege de coronamaatregelen? Tanisha Stor (’StorTies’), Birgit Vercauteren (‘Mode plus by Birgit’) en Martin Hoekstra (Juwelier Hoekstra) reageren.

Naamsbekendheid

Tanisha Stor opende vorig jaar juli haar baby- en kledingwinkel StorTies aan het Kerkplein 5 (waar vroeger Totaal Gemak Monique was gevestigd). “Stor is mijn achternaam en iedereen noemt mij Ties”, verklaart de eigenares de naam van haar winkel. ‘Ties’ startte in 2019 in De Winkeltjes met borduren en bedrukken van onder meer (geboorte-)kussens, handdoeken, (bedrijfs-)kleding en babyartikelen, zoals slabbetjes, ‘tuttels’ en badjasjes. Door de aanvulling met baby- en kinderkleding breidde het assortiment al snel uit. “En toen dacht ik, waarom niet voor mezelf beginnen? Er wonen in Zeewolde veel jonge mensen die kinderen krijgen”, vertelt Tanisha waarom ze de stoute schoenen aantrok. De eerste periode vanaf juli ging het allemaal ‘nog redelijk’. “Het liep gewoon lekker door. En je zit er natuurlijk mooi in het centrum. Ik mikte toch ook op de zomerse braderieën en de markt op vrijdag.” Op 14 december moest de zaak echter direct sluiten. Hier werd Tanisha níet vrolijk van. “Ik heb sinds kort een website, storties.nl. Af en toe wordt er iets aangevraagd. De naamsbekendheid moet nog komen.” Tanisha hoopt dat haar winkel snel weer open mag. “Het is voor iedereen een nare tijd, laat ik dat vooropstellen. Maar dit hou ik op deze manier niet vol. De lasten gaan wel gewoon door. Ik moet m’n spaargeld al inzetten. M’n boekhoudster wilde een steunpakket aanvragen voor de vaste lasten, maar daar kwam ik niet voor in aanmerking. Ook probeer ik compensatie te krijgen voor misgelopen omzet, maar ook dat zal lastig worden. Tja, het is echt stil in m’n zaak. Ben je net open, kun je meteen weer dicht.”

Pastassen

Birgit Vercauteren heeft met ‘Mode plus by Birgit’ sinds begin 2015 een eigen winkel in Zeewolde, eerst in de Havenkade en sinds september 2019 in de Raadhuisstraat (nummer 61). Birgit is er voor ‘dames met een maatje meer’. Van haar klanten komt zo’n 60 procent uit Zeewolde zelf, de rest uit het hele land. “Van Groningen tot Brabant, ze komen overal vandaan”, aldus de Zeewolder onderneemster. Tijdens de eerste coronagolf was de aanloop naar de winkel al wat minder. Daar had Birgit echter iets op gevonden. “Er mocht maar een beperkt aantal mensen in de winkel. Op het muurtje buiten had ik kussens gelegd. Dames konden daar wachten tot ze naar binnen mochten. Sowieso merkte ik in die periode al dat er veel lokaal werd geshopt. Verder bood m’n leverancier een soort whatsapp online aan, want voor een echte webshop heb je veel meer voorraad nodig.” In december moest de winkel echt dicht. Voor Birgit werd het toen een must nóg creatiever te denken. “Ik ging vooral posten via Facebook. Daarnaast voerden we de pastassen in. Klanten gaven aan wat ze wilden, wij brachten hun dat in een tas en haalden het de volgende dag eventueel weer op. Vervolgens zijn we in januari de etalage anders gaan inrichten, zo konden we onze mogelijkheden ook op die manier kenbaar maken.” Birgit schat dat ze door de coronamaatregelen 50 procent aan omzet misliep. “Ik blijf gewoon met een voorraad zitten. Voor de eerste periode heb ik wel wat gehad aan de steunmaatregelen. Voor de huidige jammer genoeg niet, omdat het partnerinkomen wordt meegeteld.” Birgit hoopt haar winkel 1 maart te weer mogen openen (‘in het ergste geval 1 april’). “In maart begint het nieuwe seizoen. En anders zal ik er privégeld in moeten stoppen. Ik moet het huurcontract nog wel drie en een half jaar betalen.”

Toonbankje

Juwelier (Martin) Hoekstra is al bijna 35 jaar in Zeewolde actief. Ooit begon hij aan het Flevoplein, sinds jaar en dag is zijn zaak aan de Torenstraat gevestigd. Ook voor hem was 2020 is alle opzichten een bijzonder jaar. “In het voorjaar waren de mensen allemaal wat angstig, had ik het idee”, vertelt de 68-jarige ondernemer. “Mondjesmaat kwamen ze terug. Over de zomerperiode mag ik echt niet klagen. Er was gewoon een dikke plus! De campings zaten stampvol en daar profiteerde ik eveneens van.” Maar toen kwam december… “Met Kerst en Oud en Nieuw hadden we moeten plussen, maar in plaats daarvan ging de winkel dicht. Dat was voor mij en veel collega-ondernemers een nekslag. Ik ben echt vele duizenden euro’s misgelopen.” Op compensatie hoeft Martin niet te rekenen. “Dan kijken ze naar je omzet over de afgelopen drie maanden en dan kom ik niet in aanmerking.” Reparaties mag de Zeewolder juwelier wel verrichten. “Nu gaat dat nog via de achterdeur, maar ik mag vanaf volgende week buiten een toonbankje neerzetten. Daarnaast plaats ik mijn aanbiedingen op Facebook. Gelukkig wordt dat regelmatig gedeeld en zijn er veel reacties.” Net als Birgit hoopt Martin in maart zijn winkel weer te mogen openen. “Laten we met z’n allen ons hoofd erbij houden. Ik ben het ook niet met alle maatregelen eens, maar ik probeer me er echt zoveel mogelijk aan te houden.”

Birgit Vercauteren (Mode Plus by Birgit)
Martin Hoekstra (Juwelier Hoekstra)