Algemene winnaar van de gedichtenwedstrijd Joshua Buijnink
Algemene winnaar van de gedichtenwedstrijd Joshua Buijnink Joshua Buijnink

Joshua Buijnink en Lisette Visser winnen prijs Beste gedicht en Beste video

· leestijd 1 minuut Cultuur

FLEVOLAND - Joshua Buijnink uit Lelystad werd op donderdagavond 28 januari, de startavond van de Poëzieweek, verkozen tot algehele winnaar van de gedichtenwedstrijd van FlevoMeer Bibliotheek en wint daarmee een zilveren hanger én een plek op het podium van Poëziefestival Sunsation. Hij won bovendien de prijs voor Beste gedicht. Lisette Visser uit Zeewolde sleepte de prijs voor Beste video in de wacht. Zij krijgen daarvoor beiden een Boekenbon. 

De winnaars werden bekend gemaakt tijdens een live-event op Landelijke Gedichtendag, waarbij ook Ingmar Heytze te gast was. In totaal werd er 72 keer ingelogd op de stream, maar het event was ook live te volgen op Lokale Omroep Zeewolde. Liefhebbers die de finale gemist hebben, kunnen deze terugkijken via http://bit.ly/FinaleGedichtenwedstrijdFMB

Juryoordeel
“Het aantal inzendingen was dit jaar groot en ook de kwaliteit van met name de finalisten sprak de jury aan”, zegt juryvoorzitter Thom Ummels. “De winnaar Joshua Buijnink nam deel met een gedicht, dat door zijn gelaagdheid en kwetsbaar onderwerp grote zeggingskracht toonde. Het gedicht bracht hij in een goede combinatie met de afwisselende video, waarin hij door wisselende toonhoogten, rolverwisseling en goede dictie niet alleen de luisteraar, maar ook de kijker aansprak. Hierdoor werd Joshua niet alleen winnaar in de categorie ‘Beste gedicht’, maar riep de jury hem ook uit tot de algemene winnaar.” Bij het eindoordeel van de jury is uiteraard ook de publieksstemming meegenomen en dat publiek had in groten getale gestemd: er zijn 288 stemmen geteld!

De presentatievideo’s ten slotte nodigden uit tot creativiteit. In deze categorie won Lisette Visser de prijs voor Beste video. “Zij wist haar gedicht te vervlechten in een creatief vormgegeven videopresentatie. De beeldende kwaliteit werd hierbij gekoppeld aan een passende voordracht”, aldus de jury over haar zelfgemaakte animatievideo. Winnaar Joshua Buijnink werd tijdens het live-event gebeld voor een eerste reactie in de uitzending. De vakjury bestond uit Thom Ummels (voorzitter van poëziefestival Sunsation), Juul Baars (Stadsdichter van Lelystad en oprichter van poëzie-initiatief De Salon) en Eva Vriend (schrijver van onder meer De helpende hand en Eens ging de zee hier tekeer). De losse video’s zijn nog te bewonderen op www.flevomeerbibliotheek.nl/gedichtenwedstrijd.

In memoriam
Tijdens het live-event werd ook kort stilgestaan bij de dood van Floor Koedam en Gerard Beense. Floor Koedam overleed op 12 september 2020. Hij won vorig jaar de Jaarlijkse Gedichtenwedstrijd van FlevoMeer Bibliotheek en was voorzitter van De Dijkdichters en bestuurslid van de Vrienden van de Bieb. Gerard Beense overleed op 9 november 2020. Hij was de eerste, tweede en zevende Stadsdichter van Lelystad, oprichter van de Dijkdichters en oprichter van de Nationale Stadsdichtersdag die één keer per jaar plaatsvindt in Lelystad.