Afbeelding
Politie Nederland

Politiezaken

· leestijd 2 minuten Politie

ZEEWOLDE - Over de periode 22 januari tot 5 februari meldde Miklós Coumou van de politie Zeewolde tijdens het tweewekelijkse politie-persuur de volgende zaken:

22/1: Aanrijding op kruising Gelderseweg/Kringloop. Een automobilist uit Zeewolde zag een 40-jarige fietser uit Zeewolde over het hoofd. De fietser kwam ten val. Na onderzoek door ambulancepersoneel is het slachtoffer naar de huisarts gebracht. 

24/1: Een 17-jarige Zeewoldenaar negeerde op zijn bromfiets om half drie ‘s nachts het stopteken van de politie. Na een korte achtervolging kon hij aangehouden worden. De bromfietser kon zich niet legitimeren en had geen geldig rijbewijs. Hij kan diverse boetes tegemoet zien, waaronder het overtreden van de avondklok. 

28/1: Langs de Gooiseweg kwam een Porsche in de greppel terecht. Bij controle van het voertuig bleken de achterbanden behoorlijk glad; waarschijnlijk de oorzaak van het ongeluk. Tegen de 50-jarige bestuurder uit Laren is proces-verbaal opgemaakt. 

28/1: Bedrijfsongeval aan de Nobelweg. Daar was een vat van 25 kilo van 10 meter hoogte op het hoofd van een werknemer, een 57-jarige Drontenaar, gevallen. Hij is met een hoofdwond naar het UMC gebracht. 

29/1: Protestdemonstratie tegen coronamaatregelen in centrum. Met de landelijke ongeregeldheden in het achterhoofd waren politie en gemeente voorbereid. Zo was er extra politie op de been. Aanwezige demonstranten werden direct aangesproken om ze uit de anonimiteit te halen. De demonstratie trok ook wat toeschouwers. De avond is rustig verlopen. Na 21.00 uur was vrijwel iedereen vertrokken. Twee personen kregen een last onder dwangsom opgelegd. Dat is een bestuurlijke maatregel als preventiemiddel wanneer er een onrechtmatige situatie dreigt. Bijv. om te voorkomen dat mensen gaan rellen. Zolang de avondklok geldt wordt er extra opgelet laat de politie weten. “Demonstratierecht blijft” aldus burgemeester Gorter, “als je je aan de regels houdt is er veel mogelijk voor zowel voor- als tegenstanders.”

31/1: Conflict op het arbeidsmigrantenpark. Rond half vier ’s nachts eindigde een ruzie tussen twee bewoners in een vechtpartij. Een van de mannen prikte de ander met een schaar in het bovenbeen, met lichte verwondingen tot gevolg. De man werd overbracht naar het cellencomplex in Almere en kreeg een proces-verbaal. 

31/1: Een 14-jarige Zeewoldenaar betrapt op diefstal in een winkel aan de Gouwzee. De jongen rende weg en werd in de Kerkstaartraat aangehouden en meegenomen naar het politiebureau. Gezien de leeftijd en geringe waarde van gestolen goederen wordt hij op later tijdstip verhoord. Hij is overgedragen aan zijn ouders.

31/1: Tijdens een controle van de landelijke eenheid werden twee Zeewoldenaren, een 46-jarige en 50-jarige man, aangehouden. Zij bleken in bezit van de harddrug GHP. Bij onderzoek in de woning van verdachten werden diverse harddrugs gevonden en grondstoffen voor het maken daarvan. Politie onderzoekt in hoeverre er sprake is van handel in harddrugs. De verdachten zijn inmiddels weer op vrije voeten. 

Daders vernieling parkeergarage opgepakt
Een mooi succes voor de politie: er zijn drie verdachten, een 17-jarige en twee achttienjarige Zeewoldenaren, aangehouden voor de vernielingen in de parkeergarage Ravelijn half januari. De jongens hebben bekend. Naast een proces verbaal kunnen zij een gepeperde rekening verwachten van de gemeente. De schade loopt in de duizenden euro’s en dat wordt verhaald op de jongens/ouders.

Avondklok
Ook in Zeewolde is de avondklok een hot item. De politie geeft aan hier nadrukkelijk op te controleren. Tot nu toe zijn 44 bekeuringen uitgeschreven; daarvan ging het in 22 gevallen over het overtreden van de avondklok. De andere boetes waren het gevolg van het niet opvolgen van politiebevelen, niet houden aan het groepsverbod en verbod op alcohol.

Conclusie is dat de meeste Zeewoldenaren zich netjes aan de regels houden. “Daarmee houden we ook de cijfers laag”, aldus burgemeester Gorter. “Zeker met het snelle oprukken van de Britse variant. We moeten daarom goed op onszelf en de medemens letten.”