Bleek landkaartmos (waarneming 29-01-2021)
Bleek landkaartmos (waarneming 29-01-2021) Richard Bosker

Nationaal Park Nieuw Land barst van het leven: al boven verwachting veel soorten geteld

· leestijd 1 minuut Cultuur

FLEVOLAND – Het Nationaal Park Nieuw Land, bestaand uit Oostvaarderplassen, Markermeer, Marker Wadden en Lepelaarplassen, is het jongste nationaal park van Nederland. Dit 29.000 hectare grote natuurgebied dankt zijn ontstaan aan de drooglegging van Flevoland. Een unieke plek waar veel vogels, zoogdieren en ander leven zich thuis voelt. 

Om te weten te komen wat er zoal leeft in het park lanceerde Staasbosbeheer begin dit jaar het idee voor het ‘Nieuw Land 2021 soortenjaar’. Bezoekers aan het gebied worden opgeroepen mee te tellen en hun ‘waarnemingen’ te registreren. Het gaat daarbij niet alleen om de inmiddels wel bekende soorten, zoals de zeearend en het edelhert, maar juist ook om de minder opvallende soorten, zoals slakjes, korstmossen, paddenstoelen en insecten in kaart te brengen.

Op die oproep is enthousiast gereageerd. “Het streven is om dit jaar minstens 2021 soorten te registreren. Nu, een maand later zijn er al 533 soorten geteld door 363 verschillende waarnemers”, vertelt boswachter Hans-Erik Kuypers. “Wat mij betreft is dit aantal al ver boven verwachting.”

De betrokkenheid van zowel natuurorganisaties, soortengroepexperts en de ‘reguliere’ bezoeker is groot. “Het enthousiasme dat we steeds tegenkomen wanneer mensen een soort kunnen toevoegen aan de steeds langer wordende lijst maakt dit project ook zo leuk.”

Vogelparadijs

Nationaal Park Nieuw Land staat bekend als vogelparadijs. Veel vogels vinden er hun thuishaven of rustplek tijdens hun trek. Niet zo verwonderlijk dus dat op de projectpagina op waarneming.nl is af te lezen dat de groep vogels (nog steeds) het meeste gewicht in de schaal legt.

Dwaalgasten

Leuke waarnemingen zijn de dwaalgasten en de zeldzamere vogels, zoals een koereiger in het Oostvaarderveld, een zeldzame ijseend bij de Markerwaarddijk en de zeer zeldzame bruine boszanger. Wat altijd bijzonder blijft is de zeearend, ook wel ‘de vliegende deur’ genoemd vanwege zijn enorme spanwijdte. Deze imposante vogel is al door verschillende vogelspotters gezien. Hans-Erik: “De zeearend is natuurlijk een icoonsoort voor het Nationaal Park. We zien er nu dagelijks meerdere exemplaren. Het was dus een absoluut te verwachten waarneming. Maar dat maakt het overigens niet minder bijzonder.”

Korstmos

In het nationaal park is ook een enorme verscheidenheid aan minder zichtbaar leven. “De gemiddelde Nederlander die graag in de natuur is heeft doorgaans geen weet van de diversiteit binnen bijvoorbeeld de soortengroep mossen en korstmossen”, vertelt de boswachter. “Met 73 geregistreerde soorten vormt dit na de plantengroep de derde groep in aantallen. Van paddenstoelen werden er vijftig soorten geregistreerd. Wetende dat er in de afgelopen jaren binnen de begrenzing van het Nationaal Park 253 soorten paddenstoelen zijn waargenomen, is dit een groep waar nog veel kansen liggen om dit jaar een soort aan de lijst toe te kunnen voegen.”

Mee tellen? Op de website van Nationaal Park Nieuw Land wordt stap voor stap uitgelegd hoe je een soort kunt herkennen en vast kunt leggen via de app ObsIdentify. Elke waarneming is meer dan welkom. Wie weet kom je wel nieuwe soort tegen. “Belangrijk vooral is dat mensen oog krijgen voor de prachtige natuur in al haar diversiteit en verschijningsvormen en dat elke soort onze aandacht waard is.”