Jack van Hettema
Jack van Hettema Zeewolde Actueel

Ook sportverenigingen slaan zich door coronacrisis heen

· leestijd 3 minuten Sport

ZEEWOLDE – Hoe vergaat het onze sportverenigingen in coronatijd? Drie voorzitters, Jack van Hettema (Hockeyclub Zeewolde), Ger Blom (Voetbalvereniging Zeewolde) en Edmar Reijers (Volleybalvereniging Zeewolde), vertellen.

Competitie stopgezet

Sportverenigingen werden er in het voorjaar van 2020 vanwege de coronamaatregelen mee geconfronteerd dat de competities plotseling werden stopgezet. In het nieuwe seizoen werden er weer enkele wedstrijden gespeeld, maar half oktober werd daar alweer een punt achter gezet. Voor de jeugd bleven er daarna wél mogelijkheden. “Daar was ik heel blij mee”, aldus Jack van Hettema, voorzitter van de 330 leden tellende Hockey Club Zeewolde. “Kinderen hebben behoefte om wat te doen, anders zit je ook maar de hele dag achter je laptop. De energie moet eruit.” “De jeugd kon gewoon blijven trainen”, knikt Ger Blom, voorzitter van Voetbalvereniging Zeewolde (ruim 1.100 leden). “Elke zaterdag is er bijvoorbeeld een programma van half negen tot half vijf. Iedereen die wil voetballen kan voetballen, maar je moet als team wel zelf het initiatief nemen.” “Onze jeugd doet een soort fitness op de atletiekbaan”, zegt ten slotte Edmar Reijers, voorzitter van Volleybalvereniging Zeewolde (300 leden). “Dan kunnen ze elkaar in ieder geval nog zien. Je kunt daar met een groep van dertig met elkaar trainen. Het is geen echt volleybal en daar zitten de meesten natuurlijk wel op te wachten! Verder sporten de jongste kinderen met de buursportcoach.”

Kantine

Voor de senioren vanaf 18 jaar was het vanaf oktober afgelopen. Voor alle drie verenigingen geldt sindsdien dat leden hooguit nog met z’n tweeën mogen sporten en individueel de conditie op peil houden kan natuurlijk altijd… Eén en ander betekent ook dat corona zorgde voor een flinke derving aan kantine-inkomsten. “Dan gaat het om grote bedragen, geld waarmee we anders leuke dingen voor de leden konden doen”, aldus Van Hettema teleurgesteld. “Positief is dat alles op ons complex van onszelf is. We huren niks en leasen niks, we hebben geen schulden en hoeven dus ook niets af te lossen.” Blom is nog wat preciezer. “Per weekend missen we 2.500 tot 3.000 euro aan omzet. Voor een deel hadden we daar in de begroting rekening mee gehouden, maar dan moet er de komende maanden wel weer wat gebeuren.” “Wij hebben helemaal geen kantine”, lacht Reijers. “We waren juist met de gemeente in gesprek over hoe dat moest in het grotendeels gesloopte Baken, maar dat is nu niet aan de orde.”

Sponsoren

Leden hebben de drie sportverenigingen nauwelijks verloren door het hele coronagebeuren, al was er evenmin aanwas. De clubs zijn ondertussen wel heel blij met hun sponsoren. “Zij hebben het zelf ook heel moeilijk”, weet Van Hettema. “Daarom zijn we hun extra dankbaar. Met veel sponsoren hebben we gelukkig langjarige contracten.” Voor Blom geldt dit eveneens. “We hebben een heel goede relatie met onze sponsoren. De sponsorcommissie zorgde voor veel publiciteit, waardoor we elkaar konden steunen. Ook van de businessclub hoor ik positieve verhalen. De leden ervan hebben het ook niet gemakkelijk. Een aantal is zwaar getroffen. Elke honderd euro is toch weer honderd euro.” De volleybalvereniging heeft relatief de minste sponsoren. Reijers: “Daardoor is er op dat vlak weinig pijn. Wel kijken we elk kwartaal hoeveel contributie we moeten innen van de leden. We hebben geen zaalhuur, waardoor de vaste lasten ook minder zijn.”

Hoe nu verder?

Van Hettema hoopt dat de voorbereidingen voor het nieuwe seizoen binnenkort kunnen beginnen. “We zouden bijvoorbeeld al wel met selecteren kunnen beginnen. Ook gaan we bezig met powerhockey, een combinatie van krachtsport en het aanleren van techniek. Het is belangrijk om onze leden iets te kunnen bieden.” Blom hoopt dat het seizoen op een of andere manier nog wordt afgemaakt. “Maar de tijd dringt. Als je begin maart start, heb je minimaal vier weken nodig om wedstrijdfit te worden. Voor de selectieteams zou een halve competitie afgemaakt kunnen worden, inclusief promotie en degradatie. En voor de andere teams zou je in overleg met de KNVB kunnen denken aan regiocups.” Reijers hoopt met zijn vereniging net als vorig jaar weer naar het strand te kunnen gaan. “Door het prachtige weer werd er toen bij wijze van spreken zeven dagen in de week op het strand gevolleybald. Er was een enorme respons. Het enige nadeel was dat spullen als netten en ballen de hele tijd heen en weer moesten. Gelukkig hielp de gemeente ons met vaste palen. Eén appje naar de teams en iedereen is er weer klaar voor. En dan hoop ik dat we straks na corona in het nieuwe Baken kunnen. En anders gaan we eerst naar De Horst.”

Ger Blom
Edmar Reijers
Afbeelding
VV Zeewolde haalt met Ed Engelkes toptrainer in huis Sport 7 uur geleden
Afbeelding
Isala doet onderzoek naar Porfyrie: 'Soms lopen mensen jarenlang rond met ernstige klachten' Partnerbijdrages 19 uur geleden
Nederlands Korfbalteam
Nederlands Korfbalteam tegen Regioteam in Het Baken: bestel nu je gratis ticket Sport 23 uur geleden