Afbeelding
Bij de les

High tea

· leestijd 1 minuut Bij de les

ā€œKom ma, ik ga u even luchten.ā€ Met mā€™n dochters staan we bij mā€™n schoonmoeder op de stoep. Ze is over de 80, woont op zichzelf, komt amper buiten, loopt moeilijk en ziet bar slecht. Ze woont een uur rijden bij ons vandaan, dus ik kan er niet dagelijks even langs.

ā€œLuchten?ā€, vraagt ze verbaasd. ā€œJa, ik heb een high tea gemaakt en die gaan we ergens op de hei opeten.ā€ Het woordje ā€˜high teaā€™ is magisch voor veel vrouwen. Dat was vanmorgen ook het toverwoord bij mijn dochters om mee te gaan. Hmmm, chocola, koekjes en macarons. Eigenlijk hoort een high tea volgens Landleven en de Libelle met zelfgebakken creaties, maar bij mij komt ā€˜t zo uit de supermarkt.

Oma haar jas aan, mopper de mopper, we kunnen toch ook binnen koffie drinken, waar is mā€™n handtas met pillendoos. Hup, de lift in, naar de auto.

In de auto eerst de gebruikelijke verhalen over de huisarts, de oogarts, het weer, haar zere voeten, de sneeuw, de huursubsidie en mā€™n schoonzus die te weinig komt. Ik hoor het aan. Haar kringetje is klein.

Een kwartier later zitten we op een kussentje aan een picknicktafel op de hei. Een fleece-deken om haar benen. Kleedje op tafel, lekkers op bordjes en instant koffie uit een zakje in een roze-witte beker. De zon helpt mee om de boel op te fleuren en opeens hoor ik een diepe zucht: ā€œFijn hierā€, zegt ze.

Mā€™n dochters schoppen een balletje en komen regelmatig wat lekkers in hun mond steken. Oma zegt niet veel. Ze geniet. Hoe simpel dit.

ā€œBent u blij als de corona weg is oma?ā€, vraagt mā€™n jongste. Oma denkt na. ā€œEigenlijk merk ik er niet zo veel van. Ik ging toch al niet zo vaak weg. Na achten ā€˜s avonds al helemaal niet. Voor jullie vind ik ā€˜t erger.ā€

ā€œBent u niet eenzaam dan?ā€

ā€œNiet eenzamer dan daarvoorā€, is haar antwoord.

ā€œMaar dit is een gezellig uitje hĆØ oma!ā€, en ze rent weer naar de bal. Oma knikt.

Ik denk aan een sketch over generaties van Brigitte Kaandorp hoe dol ze is op hoogbejaarden. Ze neemt er geregeld willekeurig eentje mee uit het verzorgingshuis voor een uitje. ā€˜Nee joh, niemand die het merkt. Ze denken dat je een nicht bent.ā€™

En dan denk ik aan die pubers uit mā€™n klas die ik vorige week sprak over deze vakantie; dat ze zich zo vervelen.

Nou, ik heb zojuist de oplossing tegen eenzaamheid en verveling gevonden: maak een high tea, laat je ouders betalen, nodig iemand uit en snoep zelf ook lekker mee.

Ziehier ā€˜t bewijs: twee blije pubers die ik achter hun telefoon heb weggelokt en een happy oudere in de zon.

Ik zeg: ā€œdoen!ā€

Tienerband Mixed Up
Tienerband Mixed Up brengt feest op Koningsdag Ingezonden Instagram 17 apr, 11:41
Havenkwartier - Polderwijk Zeewolde
Woonmanifestatie: Ontdek je droomwoning in Zeewolde! Algemeen 16 apr, 16:00
Afbeelding
Zeewolde 40 jaar (deel 16): Het eenzame eerste graf op de begraafplaats Algemeen Instagram 16 apr, 15:30