Afbeelding
Aangeleverd

Is het aan te raden om je aan te sluiten bij een energiecollectief?

· leestijd 2 minuten Partnerbijdrages

Je kunt je aansluiten bij een energiecollectief. Dit stelt zich op als de belangenbehartiger van de leden. Door veel leden te verzamelen zullen de energiecollectieven in ons land een sterke onderhandelingspositie hebben. Dit zullen zij inzetten bij het onderhandelen met de energieleveranciers, wat ervoor moet zorgen dat ze contracten met lage energietarieven af kunnen sluiten voor hun leden. Dit kun je zelf ook doen met behulp van energie vergelijken, al zal je onderhandelingspositie niet zo sterk zijn als die van een energiecollectief. Alles over het energiecollectief zal hieronder uitgelegd worden. 

Hoe werkt een energiecollectief precies?

Over het algemeen is het mogelijk om je gratis in te schrijven op de site van het energiecollectief. Hierbij zul je je adresgegevens door moeten geven, net zoals het aantal bewoners in je woning. Op deze manier zullen de gegevens van alle participanten verzameld worden door het energiecollectief. Hiermee gaat het in onderhandeling met de energieleveranciers. Meestal wordt dit gedaan door middel van een veiling. Diverse energieleveranciers in ons land kunnen hierbij elkaar onderbieden voor het goedkoopste contract. De maatschappij die het beste aanbod doet zal door het energiecollectief gekozen worden. Dit wordt vervolgens aangeboden aan de deelnemers, zij kunnen dan nog vrijblijvend beslissen of ze het contract wel of niet af willen sluiten. Dit hoeft dus niet beslist.

Kun je met een energiecollectief echt besparen?

Na de veiling met de energieleveranciers zul je dus het contract met de goedkoopste tarieven aangeboden krijgen door het energiecollectief. Het is vervolgens verstandig om deze tarieven te vergelijken met je huidige energiecontract. Door dit te doen zul je natuurlijk kunnen checken of je daadwerkelijk geld kunt besparen door over te stappen. Bespaar je inderdaad geld door over te stappen naar de andere energieleverancier? Het is dan verstandig om direct in te gaan op dit aanbod. Het kan trouwens gebeuren dat het energiecollectief alleen de optie biedt om de aangeboden tarieven te vergelijken met je huidige tarieven. Dit is niet bepaald handig, want dit zorgt ervoor dat je de energiecontracten van andere Nederlandse energiemaatschappijen niet mee kunt nemen in de vergelijking.

Hoe werkt het overstappen?

Blijkt uit de vergelijking dat het geld zal besparen door over te stappen van energieleverancier dan kun je dit direct doorgeven aan het energiecollectief. Het collectief zal vervolgens je gegevens doorsturen aan je nieuwe energiemaatschappij. Dit bedrijf zal dan het contract voor je opstellen, terwijl ze ook het energiecontract bij je oude energieleverancier voor je op zullen zeggen. Dit hoef je dus zelf helemaal niet te doen. Over het algemeen kun je altijd overstappen, al kan het wel dat er consequenties verbonden zitten hieraan. Heb je een contract met onbepaalde looptijd? Je kunt dit altijd opzeggen met een opzegtermijn van dertig dagen. Heb je een vast contract van 1 jaar of langer? Het is dan van belang dat je controleert of de looptijd al bijna verstreken is. Beëindig je je contract vroegtijdig? Je oude energiemaatschappij kan dan een opzegboete in rekening brengen, wat je zelf zult moeten betalen. 

Waarom krijgen de energiecollectieven een voordelige prijs?

De energiecollectieven die onderhandelen voor een groot aantal deelnemers zal zeer aantrekkelijk zijn voor de Nederlandse energieleveranciers. Dit komt doordat het goedkoopste aanbod voorgelegd zal worden aan alle leden. Hierdoor kan de energiemaatschappij in één klap een groot aantal nieuwe klanten binnenhalen. Hierdoor zullen zij de meest voordelige tarieven proberen aan te bieden aan het energiecollectief, wat er dus voor zorgt dat deze collectieven een voordelige prijs zullen krijgen. Het is over het algemeen dan ook voordelig om je aan te sluiten bij een groot energiecollectief aangezien dit normaal gesproken voor meer korting zal zorgen.