Hendrik Visser (VVD)
Hendrik Visser (VVD) Lokale Omroep Zeewolde

Raadscommissie spreekt zich uit over toekomstige woningbouwlocaties

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZEEWOLDE – Tijdens de commissievergadering Bestuur, Ruimte en Samenleving, die werd gehouden op donderdag 18 februari in The Lux, spraken de verschillende raadsfracties zich voor het eerst in het openbaar uit over toekomstige woningbouw. ‘Woningnood’ zou kunnen worden opgevangen door ‘inbreiding’, ook kon er worden gekeken naar negen mogelijke nieuwe locaties.

Weloverwogen keuzes

Ruud Visser (BurgerBelang), meestal achteraan in de rij, mocht aftrappen. Woningbouw was voor zijn partij altijd al een belangrijk onderwerp en dus liet Visser zich deze kans niet ontnemen. ‘Inbreiding’, waarbij open gedeeltes in de huidige kernen worden opgevuld, noemde hij ongewenst. “Die ontgroening gaat ten koste van ons geroemde dorpskarakter”, lichtte hij zijn standpunt toe. Visser zei meer te voelen voor uitbreiding aan de zuid- dan aan de noordkant van Zeewolde. “Hoe meer richting Harderwijk, hoe meer mensen slechts op Harderwijk zijn georiënteerd. Je krijgt dan bovendien scheefgroei.” Rob Smeets (Zeewolde Liberaal) constateerde dat een deel van het Schepenveld en heel Gildenveld in de groeikaart met de inbreidingslocaties waren opgenomen. Dit leek hem niet juist. “Dit staat haaks op onze visie op kleinschalige bedrijventerreinen”, meende hij. Het ZL-raadslid zei het heel belangrijk te vinden dat de inwoners in het denkproces worden meegenomen. “Dan kunnen wij als raad uiteindelijk het best een weloverwogen keuze maken.” Yvonne van Bruggen (PvdA/GroenLinks) merkte op dat woningbouw hard nodig blijft. “En dan graag ook in het betaalbare segment, zodat het haalbaar voor iedereen blijft.” Op inbreidingslocaties zei Van Bruggen niet te zitten wachten. “Ook Fortenveld/Vestingveld heeft niet direct onze voorkeur. Daar is de impact van het geluid van de Gooiseweg te groot.” Net als Smeets hamerde Van Bruggen op de ‘samenspraak met het dorp’. “Communicatie is heel wezenlijk, het gaat immers om de toekomst van het dorp.” 

Stip aan horizon

Hendrik Visser (VVD) noemde woningbouw ‘misschien wel het belangrijkste onderwerp van deze raadsperiode’. Hij kon dit echter niet los zien van de Omgevingsvisie die momenteel eveneens op een afronding wacht. “Alleen dan is de welbekende stip aan de horizon mogelijk”, aldus Visser. Volgens het VVD-raadslid waren de meeste partijen in de raad het wel eens over de kernwaarden rust, ruimte en groen. “In veel vinden we elkaar, we onderscheiden ons van elkaar in de ambities die we voor de woningbouw hebben. Voor wie bouwen we? Dat soort vragen hebben een antwoord nodig.” Bouwe van der Weide (CDA) wilde geen blokkades voor inbreidingslocaties opwerpen. Het liefst zag hij dat er ‘rond het centrum’ wordt gebouwd, maar een apart gedeelte Zeewolde in de omgeving van het aquaduct bij Harderwijk was voor hem evenmin taboe. “We moeten de druk vanuit Amersfoort en Harderwijk niet vergeten”, verduidelijkte hij. Ben Sonneveld (Leefbaar Zeewolde) was niet in voor een tweede of derde kern. “Wij willen ook geen ongebreidelde groei van het dorp, het dorpse karakter moet behouden blijven. We gaan voor een dynamisch evenwicht en met de stabilisatie van de bevolking zijn we aardig op weg.” Sonneveld zou er nooit mee instemmen dat natuur zou wijken voor woningbouw. “In onze prachtige bossen mag niet worden gebouwd. Laten we niet ten onder gaan aan ons eigen succes.” Erik van de Beld (ChristenUnie) merkte op dat er al veel gras voor zijn voeten was weggemaaid. “Maar wij herkennen ons aardig in de standpunten van Leefbaar Zeewolde.” 

band Combo Bossa Bela
Inspirerende kunstwerken en Braziliaanse sferen tijdens Open Deuren: Tijd voor Kunst Algemeen 15 apr, 13:38
Afbeelding
Werelddansgroep Horlepiep organiseert workshop Bosnische dans Ingezonden 15 apr, 10:46
Impressie kantoor front
Scouting Nederland verhuist naar nieuw hoofdkantoor op Scoutinglandgoed Zeewolde Ingezonden 15 apr, 10:06
Afbeelding
Eerste plaats voor Tessa Schoots Rotterdam Taekon-do Cup Sport Instagram 14 apr, 23:45
V.l.n.r. Snel, Valero, Kraak, De Vries, De Prenter, Oostwouder, Van 't Loo, Blaauw, Bekkema, Van Meerveld, Razoux Schultz, Van Meerveld
De Snipers U22 veroveren kampioenstitel in 2e divisie na thriller met verlenging Nieuws Ingezonden Instagram 14 apr, 22:39
Afbeelding
Puntjes op de i van Zeewolde Kruist de Buizen Algemeen Instagram 14 apr, 22:29