Gert-Jan Ransijn (JA21)
Gert-Jan Ransijn (JA21) Zeewolde Actueel

Gert-Jan Ransijn (JA21) hoopt op mobilisatie potentieel aan rechtse kiezers

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZEEWOLDE – Bij de komende Tweede Kamerverkiezingen staat Zeewoldenaar Gert-Jan Ransijn op de kandidatenlijst van JA21. De negentiende plaats is nog niet direct een verkiesbare, maar dat hoeft van hem ook niet. Ransijn ontdekte vier jaar geleden dat het niet goed ging met het land en hij ging op zoek naar mensen die dat idee ook hadden.

Statenlid

Gert-Jan Ransijn (57) was tot enkele jaren geleden volledig onbekend in de politiek. “Ik heb altijd gezegd: het moet wel heel gek gaan in het land als mensen als ik de politiek ingaan”, lacht de Zeewolder directeur/grootaandeelhouder van In-businezz holding B.V. En het ging voor zijn gevoel gek in het land… “Voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 had je die dubieuze associatieovereenkomst tussen de EU en Oekraïne. Ook de wijze waarop de politiek met referenda omging was weinig vertrouwenwekkend.” Het bleef bij Ransijn niet bij hoofdschudden, hij ging op zoek naar medestanders en bezocht bijeenkomsten van Forum voor Democratie. “De zaal zat elke keer vol zelfstandigen, onderwijzers, mensen uit het bedrijfsleven en ingenieurs zoals ik. Niemand was in feite politiek onderlegd en voor ons waren er ook geen dogma’s. We praatten met elkaar over wat wij als problemen zagen en zochten dan ook de kern op: waar hebben we het eigenlijk precies over? Feiten, daar ging het ons om.” In 2019 werd het FvD bij de Provinciale Statenverkiezingen onder leiding van Thierry Baudet van het ene op het andere moment ‘s lands grootste partij. Dat was ook in Flevoland het geval, ‘Forum’ scoorde er liefst acht zetels. Ransijn werd fractievoorzitter van het FvD. “Overal zagen we dat er blokkades tegen ons werden opgeworpen. In Flevoland leidde Annemarie van Gaal de formatie voor het college van Gedeputeerde Staten. Dat deed ze uitstekend. De klus was bijna geklaard, tot de PvdA het op de laatste dag liet klappen.”

Eigen principes

Vorig najaar ontstond er discussie binnen het FvD over de positie van Baudet. Voor Ransijn was het al snel duidelijk. “Het beeld van een partij wordt heel vaak bepaald door de partijleider. Dat keerde zich op een gegeven ogenblik tegen ons. Toch moet je van je eigen principes uit blijven gaan. Van dwepen met een persoon moet ik sowieso niets hebben. We hebben eerst geprobeerd afscheid te nemen van de partijleider en toen dat niet lukte, hebben we afscheid genomen van de partij.” Ransijn en vier andere Statenleden van het FvD sloten zich hierna aan bij JA21 (‘Juiste Antwoord 2021’) van Joost Eerdmans en Annabel Nanninga. “Eerdmans heeft met zijn Rotterdamse nuchterheid een zakelijke aanpak. Hij is geen entertainer, maar wel heel realistisch en zo praat hij ook.” Als ‘uiting van solidariteit’ aanvaardde Ransijn een plek op de kandidatenlijst van JA21. De Zeewoldenaar hoopt dat zijn (nieuwe) partij bij de verkiezingen in de buurt van de zeven zetels komt, al wijzen peilingen nog niet direct die kant op. “Het gros van de mensen die ik spreek is tegen immigratie uit niet-Westerse landen. Ik heb persoonlijk niets tegen de mensen in kwestie, maar als wij met z’n allen tegelijk ’s zomers in een Grieks dorpje neerstrijken wordt het daar ook een zootje. Daarnaast proef ik in de samenleving grote weerstand tegen biomassa en de klauwenvol geld kostende energietransitie. Dat gaat ook nog eens ten koste van het landschap. De potentie van mensen met deze ideeën is heel groot, daar is mijn hoop op gevestigd.”