Afbeelding
Eigen foto

EHBO-instructeur Germa van der Wel blij verrast met onderscheiding

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZEEWOLDE – Germa van der Wel kreeg vorige week het Bronzen draaginsigne met zilveren Tilanus uitgereikt voor haar bijzondere verdiensten op het gebied van EHBO. Germa wist wel dat ze 25 jaar EHBO-lid was, maar de landelijke onderscheiding kwam als een ‘enorme verrassing’.

Germa van der Wel (51) is van huis uit informaticadocente. Via ComPlus gaf ze jarenlang computertrainingen. Daarnaast verzorgde ze lessen jeugd-EHBO op ’t Kofschip, De Delta en De Kiekendief. Met haar werk was dat een mooie ‘combi’. Elf jaar geleden werd haar gevraagd EHBO-instructeur te willen worden. “Opeens ging het heel erg hard”, blikt Germa terug. “Bedrijven vroegen of ik lessen BHV en reanimatie wilde komen geven. Met pijn in het hart heb ik toen ComPlus afgestoten, want je kunt maar één ding tegelijk. Mijn eerdere werk was eigenlijk heel erg statisch. Met achter je computer zitten heb je nauwelijks echt contact, door de BHV en de EHBO kreeg ik dat juist wel.” Germa geniet van haar werk bij EH&V training. “De ene keer ben ik op een basisschool, de andere keer bij de NOS en dan weer bij agrariërs, kraamverzorgsters of noem maar op. Elke keer zijn het compleet andere mensen en dat maakt m’n werk zo afwisselend.” Samen met Emmy te Rietstap schreef Germa het boekje ‘Help, ik heb gereanimeerd’, met haar actie heel Zeewolde te voorzien van BuurtAED’s kreeg ze zelfs landelijke bekendheid. Germa zucht; “Ik heb er slapeloze nachten van gehad en had zo’n gevoel van: wat heb ik me op de hals gehaald? Het project was volledig uit de hand gelopen. Ik kwam bij RTL Late Night en voor de EO gaf ze een live cursus op de radio. Daarbij stond ik in nauw contact met de Hartstichting over wat ik wel en wat ik niet kon zeggen. Achteraf was het geweldig en de kroon op m’n werk, maar op het moment zelf had ik dat gevoel echt niet.”

BHV en reanimatie zijn geen vrolijke onderwerpen. “Het gaat over heftige dingen”, knikt Germa. “Dat wil niet zeggen dat je het altijd even zwaar moet brengen. Humor en een zekere nuchterheid zijn belangrijk, die maken het leren gemakkelijker. Weet je, ik ben in al die jaren nog nooit één klant kwijtgeraakt, daar ben ik heel dankbaar voor. Ik hoop door mijn persoonlijke aanpak, de humor, maar ook de nazorg als ze echt hebben moeten handelen, dat ik mijn cursisten er klaar voor stoom als ze moeten handelen.” Door Covid had ook Germa echter geen fijn jaar. “Cursussen en lessen mochten vanwege de maatregelen niet meer worden gegeven. Nu is m’n gezin voor mij nummer één, maar m’n werk zit in mijn hart. Ik kwam gedwongen thuis op de bank te zitten. Ik ben mezelf echt een paar keer flink tegengekomen en ben dan ook heel blij dat ik weer wat mag doen.”