Bedrijfsleider Joffrey Spanhak
Bedrijfsleider Joffrey Spanhak Jelle Stellingwerf

Blijft de supermarkt aan het Flevoplein sociaal betrokken?

· leestijd 1 minuut Zakelijk

ZEEWOLDE — Niemand had het zien aankomen: familiebedrijf Deen deed onlangs alle 80 filialen in de verkoop, en die ‘buit’ werd verdeeld onder drie andere Noord-Hollandse spelers op de markt voor de dagelijkse boodschappen. Dat de winkel van Deen aan het Flevoplein binnen afzienbare tijd zal worden omgebouwd tot een filiaal van Vomar is nu definitief, en dat doet de vraag rijzen of de betrokkenheid bij lokale activiteiten op sportief en sociaal terrein, waar Deen zo sterk in was, overeind zal blijven. De jaarlijkse jeugdsponsoractie, strooigoed bij de intocht van de goede Sint, het ‘Boeket van de Week’, op zich geen grote dingen, maar zeer waardevol voor de sociale cohesie in het dorp, en speciaal onder de vaste klanten. Zet Vomar de traditie voort?

Dat de verrassing en de schok groot waren kan bedrijfsleider Joffrey Spanhak volmondig beamen. “Bij ons hele team, natuurlijk, maar ook klanten reageerden geschrokken. Begrijpelijk, ‘je weet wat je hebt, maar je weet niet wat je krijgt’, dat hebben we meermaals gehoord. Juist in een goed jaar met uitstekende cijfers je bedrijf verkopen, dat gaat in eerste instantie tegen je gevoel in. Maar hoor je de argumenten, dan snap je het wel. Om bij te blijven moest fors worden geïnvesteerd, en die inspanningen zag men als te risicovol. En als doorgaan op de oude voet geen optie is, dan is verkopen op een hoogtepunt natuurlijk een wijs besluit. Maar een schok, dat was het zeker.”

Het georganiseerde bedrijfsleven in Zeewolde organiseert gezamenlijk de verkiezingen voor de ‘Topondernemers van het jaar’. Voor de verkiezing van dit jaar sleepte supermarkt Deen een nominatie in de wacht, en niet zonder reden. In het promotiefilmpje daarvoor benoemt Joffrey de gezellige ‘ons kent ons-sfeer’ in de winkel, en het feit dat onder het personeel een prettige teamgeest heerst. “Doorgroeien, een opleiding volgen, bij Deen kan dat allemaal. Voor de toekomst moeten we dat afwachten, maar we zijn in ieder geval blij dat voor het voltallige personeel een goede deal is gesloten. We hebben allemaal een baangarantie van drie jaar, in onze huidige functie. Die zekerheid is in deze tijden natuurlijk heel prettig.”                

Het tijdpad voor alle komende ontwikkelingen is “nog wat wazig”, aldus Spanhak, “maar de verwachting is dat de overdracht in september gaat plaatsvinden. Vanaf dat moment wordt de ombouw in gang gezet, en komt de metamorfose op ons af. We gaan het zien…” En dat sociaal en maatschappelijk engagement? Gaan we dat terugzien? “Ik kan daar op dit moment helaas niets over zeggen”, besluit Spanhak. “Ik weet het gewoon niet. Vomar is ook een familiebedrijf. Dat spreekt mogelijk in het voordeel. Maar of een ‘kwaliteitsdiscounter’ op dezelfde manier als Deen ‘buurtbetrokken’ wil zijn, dat durf ik niet te zeggen, maar ik hoop het zeker van harte. We moeten de ontwikkelingen afwachten, ook op dit punt.”