Vleermuiskast
Vleermuiskast Liesbeth Hunink

Vleermuizen lokken om eikenprocessierups te bestrijden

Gemeente

ZEEWOLDE - Om Zeewolde aantrekkelijk te maken voor vleermuizen, heeft de gemeente verspreid over het dorp vleermuiskasten opgehangen. Vleermuizen gebruiken deze kasten als rustplekken en kraamplekken.

De vleermuiskasten zijn opgehangen omdat de vleermuis de meest recente pion blijkt in de bestrijding van de eikenprocessierups. Deze vlinder die uit de eikenprocessierups komt is een nachtvlinder. Diverse grotere vleermuissoorten hebben de eikenprocessievlinder op het menu staan. De vleermuizen zorgen ervoor dat er minder eitjes worden afgezet door de vlinder.

De vleermuiskasten zijn, verspreid door Zeewolde, hoog in de bomen gehangen op rustige plekken.  

Geen gevaar voor de gezondheid
De gewone grootoorvleermuizen en rosse vleermuizen eten de eikenprocessievlinder. Deze vleermuissoorten komen al voor in Zeewolde en vormen geen gevaar voor de gezondheid. De vleermuizen zijn geen dragers van het COVID-19 virus.

Voorkeur voor biologische bestrijding
De gemeente Zeewolde bestrijdt de eikenprocessierups bij voorkeur op een biologische manier. Dat gebeurt nu al door het ophangen van nestkastjes waarin onder meer mezen broeden die hun jongen voeden met de eikenprocessierups. Ook worden steeds meer bermen ecologisch beheerd. De verwachting is dat dit roofinsecten, spinnen en vogels lokt die de eikenprocessierups op het menu hebben staan.

Meer informatie is te zien op dit filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=R1lZIhPf_fs

Locaties waar vleermuiskasten zijn opgehangen
wethouder Egge Jan de Jonge assisteerde bij het ophangen van de kasten