Afbeelding
Bij de les logo

Leesjunk

· leestijd 1 minuut Bij de les

Ik ken deze leerling niet anders dan met een boek voor haar neus. Geen e-reader, maar een papieren boek. Als je haar ziet, dan zie je een boek. Dat gaat al jaren zo.

Ook deze les. Ze gaat zitten. Haar boek moffelt ze tussen boek en iPad. En stiekem leest ze even door. Vast spannend.

Ik zeg niks en kijk of ze het doorheeft dat ik haar aandacht wil. 

Het duurt even. Ik heb de aandacht van de klas al wel, maar niet van haar. Ze leest nog. 

Er klinkt wat gegiebel in de klas. 

Opeens kijkt ze op. Dan heeft ze door dat ik op haar zit te wachten. “Oh sorry”, mompelt ze. “Was het spannend?”, vraag ik. 

“Jij bent gewoon een leesjunk”, zegt een jongen achteruit de klas plompverloren. Iedereen kijkt hem bevreemd aan. “Dat bedoel ik niet rot, maar volgens mij ben jij verslaafd aan lezen. Je doet het altijd. In de pauze. Onder de les. Altijd. En je hebt vaak niet eens door dat wij er ook nog zijn.”.

Een ander meisje vraagt haar of ze dat thuis ook zo doet. “Ja, eigenlijk wel”, zegt ze met een smile, “aan tafel, op de wc, eigenlijk overal.”

“Beter verslaafd aan een boek dan aan sigaretten”, reageert een ander meisje. 

“Echt niet”, is de reactie van weer een ander. “Iemand die rookt is veel gezelliger dan iemand die leest. Rokers zijn wel belangstellend en komen op je feest.” Iedereen heeft er wel wat op te zeggen. Over eenzaamheid en lezen. Over leven in een andere wereld. Over afzondering. En dat er overeenkomsten zijn met gamen. 

Uiteindelijk mengt het lees-meisje zich ook in het gesprek. “Het woord ‘leesjunk’ blijft wel hangen”, zegt ze, “want een junk suggereert verslaving en dat is ook zo bij mij. Ik raak echt in paniek zonder boek. En als ik er een uit heb wil ik zo snel mogelijk een nieuwe. En mijn contacten lijden er onder. Maar ja, lezen is wel gezonder dan ’n peuk!”

Wat een mooi gesprek zo samen. Ik had een andere les bedacht, maar dit zijn de pareltjes van de week. 

Het laatste stuk van de les wil ik graag nog iets uitleggen en vraag hen hun boek open te doen, waarop Mr.Bijdehand achteruit de klas zegt: “Nee mevrouw, niks daarvan, dat gedoe met die boeken, voordat je ‘t weet ben ik ook verslaafd.”