Afbeelding
EO

Bregje Smetsers biedt een inkijkje in haar leven in tv-programma De 100: wachten op een donor

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZEEWOLDE – De 44-jarige Bregje Smetsers uit Zeewolde, erfelijk belast met cystenieren, wacht op een donornier. Actief als ze is voor de Nierstichting en Nierpatiëntenvereniging Nederland (NVN) zette zij zich in januari 2020 in voor de landelijke campagne ‘Doneer 1 minuut.nl’ door mensen op te roepen in gesprek te gaan met elkaar over orgaandonatie. Haar levensverhaal werd opgepakt door de EO voor het programma ‘De 100; wachten op een donor’. Bregje maakt hierin deel uit van een groep mensen, die soms al jaren wacht op een geschikte donor, die in het afgelopen jaar door Bert van Leeuwen is gevolgd. 

Met het oog op de nieuwe donorwet, die op 1 juli 2020 is ingegaan en daarmee de hoop op meer orgaandonoren in ons land, komen in het programma de volgende vragen aan de orde: Is deze verwachting uitgekomen? Is het leven van de deelnemers veranderd? Staan ze nog op de wachtlijst of zijn ze getransplanteerd? De persoonlijke verhalen van zowel de ontvanger als de donor zijn indringend maar geven ook hoop. Zo zien we in de serie onder meer dat Bregjes moeder Eke en haar beste vriendin Hilde bereid zijn een nier af te staan. Moeder Eke had haar nier ook aan Bregjes vader kunnen geven, die aan dezelfde ziekte overleden is, maar besloot samen met haar man haar nier voor haar kinderen te bewaren. 

Bregje kijkt terug op een heftig jaar. “Vooral het afgelopen half jaar was om meerdere redenen erg teleurstellend”, vertelt ze. “Ik loop heel hard terug, mijn nierfunctie is nog maar 14%.” Daar bovenop deed COVID-19 een duit in het zakje. “Het eerste halfjaar ben ik vrij veel alleen geweest omdat ik zo kwetsbaar ben. Toen belandde ik in oktober in het ziekenhuis. Vanwege mijn lage nierfunctie in combinatie met veel spugen moest ik opgenomen worden. Dat was met al die coronamaatregelen geen pretje.” Ondanks alle voorzorgsmaatregelen werd Bregje op 23 december positief getest op corona. “Iedereen was gestrest, maar gelukkig bleef het bij milde klachten. Ondertussen heb ik mijn eerste coronavaccinatie gehad.”

Bregje geeft aan door haar gezondheidssituatie constant te moeten balanceren met haar energie. “Aan de buitenkant zie je misschien niet direct dat ik ziek ben, maar voor alles wat ik doe moet ik concessies doen. Ik moet sowieso elke middag twee uur liggen om het vol te houden.” Dat houdt haar niet tegen om dingen te ondernemen. “Zo probeer ik wekelijks een aantal keer te wandelen. Daarbij komt het wel grotendeels aan op mentale kracht”, geeft Bregje aan, die zich binnenkort ook gaat inzetten als coördinator bij de landelijke organisatie Walk&Talk, een wandelgroep opgestart vanuit het UMCG Transplantatiecentrum. “Bewegen is zo belangrijk voor je lijf, zowel voor als na een transplantatie.”

Met het geven van een inkijkje in haar leven hoopt Bregje de buitenwereld te laten zien hoe het is om een donororgaan nodig te hebben en wat voor impact het heeft op het gezin en het sociale leven, ook nog eens in coronatijd. “Het is niet vanzelfsprekend dat je een donororgaan krijgt; er zijn niet voor niets zulke lange wachtlijsten. Daarop staan schrikbarend veel jonge mensen, in de bloei van hun leven. Ik hoop dat er door het programma nieuwe mensen opstaan die willen doneren. Er hoeft er maar een te zijn!” 

De eerste aflevering van de 6-delige serie is vanaf maandag 29 maart om 21.30 uur te zien op NPO1.

Op woensdag 24 maart om 15.10 uur is Bregje te beluisteren op Omroep Flevoland.