Afbeelding
Zeewoldevoorelkaar

Mensen maken Zeewolde… samen sterker

· leestijd 1 minuut Cultuur

ZEEWOLDE –2021 is het jaar van de vrijwilliger. Landelijk staan ruim 7 miljoen mensen voor elkaar klaar. Op heel verschillende manieren: met een vlotte babbel, een luisterend oor, talent voor techniek of een sterke arm voor een boodschappentas. Ook Zeewolde kent veel vrijwilligers die helpen het dorp creatiever, sportiever, socialer en gezelliger te maken. Om anderen te inspireren om ook iets goeds te doen, vertellen zij hun verhaal in ‘Mensen maken Zeewolde…’, een initiatief van het vrijwilligersplatform Zeewoldevoorelkaar. Deze week het laatste verhaal. 

Vrijwilligerswerk loopt bij Anja als een rode draad door haar leven. Zij begon daarmee op haar 16de. “Als leidster bij de jeugdclub waarvan ik zelf ook altijd lid ben geweest. Om de twee weken was er een activiteit en in de zomer een kamp.” Met de verhuizing naar Zeewolde kwam het vrijwilligerswerk op een laag pitje te staan. Na de geboorte van haar oudste zoon werd ze benaderd door de kerk om deel te nemen aan de doopgroep. “Ik hielp bij gesprekken met de ouder(s), bij de voorbereidingen van de doopviering en tijdens de doopviering. Dat heb ik een jaar of acht gedaan.”

Toen de kinderen naar school gingen werd Anja daar ook al snel vrijwilliger. Ze hielp bij de kleuterfeesten en ondersteunde andere schoolactiviteiten. “Zo organiseerde ik bijvoorbeeld met een groepje de schoolkampen, maar ging ikzelf ook mee. Een geweldig tijd, waar ik zeer positief op terug kijk!”

Nu is Anja al weer tien jaar vrijwilliger bij Welzijn Zeewolde. Na een val kwam ze via een re-integratie traject daarmee in contact. “Ik begon bij de Servicebalie van Steunpunt Zeewolde en ondersteunde de Vrijwillige Vacaturebank. Echt heel leuk werk om te doen!”

Inmiddels is het Steunpunt overgegaan in het platform Zeewoldevoorelkaar. Anja ondersteunt dit platform iedere maandag. “Ik kijk onder andere mee op de site hoe vraag en aanbod wordt aangeboden, houd de mailbox in de gaten en heb indien nodig contact met mogelijke vrijwilligers en doe tal van hand en spandiensten.”

Verder is Anja iedere dondermiddag te vinden als gastdame in Het Vraaghuis. “Ook hier zijn weer overeenkomsten met het werk wat ik destijds deed bij het Steunpunt. Daar liepen regelmatig mensen binnen met allerlei vragen die wij konden verwijzen naar wat dan ook.”

Het vrijwilligerswerk leverde Anja goede contacten op. “En ik heb mezelf leren waarderen. Ik ben blij dat de coördinatoren iets in mij zagen om aan dit werk te beginnen, want dat heeft mij weer zelfvertrouwen gegeven. Het is gewoon heel fijn om ergens bij te horen.”.

Het zijn vooral de leuke en bijzondere gesprekken die Anja bij de Vrijwilligers Vacaturebank voerde die haar het meest bijblijven. “Mensen die heel onzeker binnen kwamen, maar die door de mogelijkheid van het vrijwilligerswerk weer een toekomst zagen. Of mensen die van het vrijwilligerswerk uiteindelijk hun werk konden maken door het eerst even op die manier uit te kunnen proberen. Gewoon het feit dat wij mensen konden helpen om welke reden dan ook, gaf zoveel voldoening.”

Met haar huidige vrijwilligerswerk helpt Anja ook weer mensen aan vrijwilligerswerk. Haar advies aan mensen die er over denken om ook iets te betekenen luidt: “Kijk op de site van Zeewoldevoorelkaar. Er staat zoveel op. Veel mensen en organisaties kunnen hulp gebruiken. Het verrijkt je leven. En het is fijn een ander te helpen”!

Alle verhalen zijn te lezen op www.zeewoldevoorelkaar.nl