Afbeelding
Tulpenroute Flevoland

Flevoland in teken van de tulp

· leestijd 2 minuten Cultuur

FLEVOLAND – Het is lente! Dat betekent dat de Flevolandse tulpenvelden binnenkort weer volop in bloei staan. Tulpenroute Flevoland begint officieel op 10 april, maar het duurt hoogstwaarschijnlijk nog iets langer voordat de tulpenvelden bontgekleurd zijn. De groei blijft namelijk, mede door de strenge vorst, ongeveer twee weken achter vergeleken met vorig jaar. 

“Er is nog geen bloei, maar met veertien dagen écht warm weer halen de tulpen meteen weer tien dagen in”, vertelt tulpenteler Wim Klink uit Zeewolde. “De kans is dus aanwezig dat de tulpenvelden nog groen zijn als de Tulpenroute Flevoland begint, maar voor je het weet staat ons buitengebied weer vol met prachtige gekleurde tulpen.”

Acht routes
De tulpenroute wordt dit jaar gehouden van 10 april tot 2 mei en telt in totaal acht routes: vier fietsroutes, drie autoroutes en een wandelroute. Belangrijk om te weten: de autoroute steekt dit jaar iets anders in elkaar dan fiets- en wandelroutes. “We willen zo goed mogelijk de coronamaatregelen naleven en zoveel mogelijk voorkomen dat te grote groepen mensen bij elkaar komen. Daarom kun je via onze website een ticket kopen met een daarbij behorend tijdsslot”, legt bestuurslid Marianne van den Bergh uit.

Autoroutes 
De drie autoroutes gaan door Oostelijk en Zuidelijk Flevoland. Er zijn per route twee of drie verschillende startlocaties. In verband met corona worden de autoroutes dit jaar alleen via een online platform aangeboden. Deelnemers kiezen een dag en tijdstip waarop zij de route willen rijden en kopen hiervoor een ticket via de website van Tulpenroute Flevoland. Op de gewenste dag scan je op de startlocatie een code, waarna je de route kunt rijden door de gemeente Dronten (103 km), Lelystad (78 km) of Zeewolde (100 km). Het in 2014 aangelegde Tulpeiland vormt dit jaar weer een markant onderdeel in de Zeewolder route. Afgelopen najaar zijn hier opnieuw 150 duizend tulpen geplant. Zoals het er nu naar uitziet belooft het daar weer een waar kleurenspektakel te worden.

Gemeente Zeewolde draagt de Tulpenroute Flevoland een warm hart toe. “Het is een mooie manier om de bezoeker op een leuke manier kennis te laten maken met ons buitengebied”, aldus Egge Jan de Jonge (wethouder recreatie en toerisme). “Daarnaast is het ook een mooie gelegenheid om de pareltjes van Zeewolde op het gebied van recreatie en toerisme nog eens te laten zien. Zeewolde is echt een plaats om te recreëren en dat delen wij graag met anderen”.

Na het hijsen van de vlaggen (Tulpenroute Flevoland, Gemeente Zeewolde en Puur Zeewolde) op zaterdag 10 april is de tulpenroute officieel geopend. Vanaf dat moment kunnen bezoekers kennismaken met deze unieke bloem- en waterrijke omgeving en zich op een leuke manier vereeuwigen op een toepasselijke tulpenfoto.

Veiligheid 
Evenals andere jaren, kom je tijdens de Tulpenroute langs de mooiste tulpenvelden. Onderweg zijn er locaties, waar je even de benen kunt strekken. Er is een mooi aantal ondernemers, waar je volledig coronaveilig kunt rondkijken.
Om het voor iedereen veilig en gezellig te houden, vraagt de organisatie van de tulpenroute bezoekers om afstand te houden, groepsvorming te vermijden en om elkaar, en de eigendommen van bewoners en telers, te respecteren. “Zo maken we er samen een leuke tijd van! Houd je aan de regels… en geniet vooral!”

Meer actuele informatie over de groei van de tulpen en de routes: www.tulpenrouteflevoland.nl