ontwerpschets datacenter
ontwerpschets datacenter Gemeente Zeewolde

AWP en 50PLUS stellen vragen over koelwater van nieuw te bouwen datacenters in Flevoland

· leestijd 1 minuut Politiek

FLEVOLAND - De fracties van de Algemene Waterschapspartij (AWP) en 50PLUS hebben aan het college van Waterschap Zuiderzeeland kritische vragen gesteld omtrent het koelwater van de nieuw te bouwen datacenters in Zeewolde en Almere. 

Het bewaken van de waterkwaliteit is één van de kerntaken van het waterschap, en de fracties maken zich ongerust over de effecten op de waterkwaliteit als het koelwater van de datacenters wordt geloosd in het oppervlaktewater. Zo worden er onder andere chemicaliën aan het koelwater toegevoegd. De beide fracties willen graag weten welke chemicaliën dit zijn en wat de garanties zijn dat deze weer uit het water worden gefilterd, voordat het water wordt geloosd. Fractievoorzitter Freek Appel van 50PLUS vertelt: “We maken ons zorgen over eventuele gevaren voor inwoners en de voedselproductie in ons gebied. Er is nog veel onduidelijkheid over de risico’s en wij willen van het college weten of zij bereid is onderzoek te doen om deze risico’s goed in kaart te brengen.”

Fractievoorzitter Herman Zwaaf van AWP legt uit:  ”Er is geen zekerheid dat als gevolg van de opwarming door het koelwater van deze datacenters de temperatuur van het oppervlaktewater niet hoger zal zijn dan de kritische grens van 5 graden. Overigens gaat het dan niet alleen om lozing van datacenters, maar bijvoorbeeld ook door energiecentrales. We willen van het college weten of er onderzoeken voorhanden zijn waarin wordt ingegaan op de aantasting van de flora en fauna bij stijging van de temperatuur van het oppervlaktewater.”

Naast vragen over risico’s voor mens en milieu is ook het prijskaartje belangrijk voor de beide fracties van Waterschap Zuiderzeeland. Appel geeft aan ook graag te willen weten of erop vertrouwd kan worden, dat alle door het Waterschap gemaakte controles en maatregelen, op de (veroorzakende) datacenters zullen worden verhaald. “Een stijging van kosten moet ergens van worden betaald. Het kan niet zo zijn dat onze ingezetenen straks de lasten moeten dragen van de extra kosten, die controles en maatregelen voor deze datacenters met zich meebrengen.”

De gestelde vragen zijn schriftelijk ingediend bij het college van Dijkgraaf en Heemraden van Waterschap Zuiderzeeland en zullen naar alle waarschijnlijkheid voor de volgende Algemene Vergadering op 20 april worden beantwoord.

Afbeelding
Rotarycheques voor hospice, Toon Hermanshuis en IDPZ Zorg en Welzijn Instagram 27 mrt, 09:09
Afbeelding
Bekijk hier het volledige programma van Sail Kampen 2024 Partnerbijdrages 26 mrt, 17:13
Afbeelding
Zeewolde 40 jaar (deel 13): Zeewolde krijgt eigen brandweerkorps Algemeen 26 mrt, 16:04