Afbeelding
Kirill - Unsplash

Leefbaar Zeewolde stelt vragen over ‘Cluster datacenter A6 / A27’

Politiek

ZEEWOLDE – Het bericht van Omroep Flevoland op 8 april met de kop ‘Plannen voor cluster datacenters langs snelweg A6 / A27’ heeft vragen opgeroepen bij Leefbaar Zeewolde. Hierin staat onder meer vermeld dat ‘er plannen zijn voor een cluster datacenters van maximaal 150 hectare groot vlakbij Almere. Daarvoor is een stuk land in beeld langs de snelwegen A6 en A27. Het gaat om grond van de Gemeente Zeewolde in het gebied Oosterwold.’ (citaat 1) en ‘volgens de MRA (Metropool Regio Amsterdam) onderzoekt de Gemeente Almere momenteel in samenwerking met de Gemeente Zeewolde of een (cluster van) datacenter(s) op die plek wel past.’(citaat 2). De fractie van Leefbaar Zeewolde wil middels ex art. 36 vragen antwoorden krijgen van het college.

Zo wil de fractie het volgende weten:

1.Is het college samen met de Gemeente Almere betrokken in een onderzoek naar de vestiging van een maximaal 150 ha groot cluster van datacenters op het grondgebied van Zeewolde in Oosterwold? 

2. Is het college van mening dat er in het Zeewolde deel van Oosterwold, ruimte is voor de ontwikkeling van een cluster van maximaal 150 hectare datacenters? 

3. Kan het college aangeven of het actief gaat deelnemen aan de gesprekken rondom de ontwikkelings- en verstedelijkingsplannen van het MRA aangezien er nu zonder deelname over het grondgebied van Zeewolde gesproken wordt. 

“Gelet op de publicaties aangaande datacenters in de Gemeente Hollands Kroon en de mogelijke vestiging van een hyper-scale datacenter van 160 hectare in Zeewolde, acht de fractie van Leefbaar Zeewolde het van groot belang dat bovenstaande vragen zo spoedig mogelijk beantwoord worden”, laat de fractievoorzitter Ben Sonneveld weten.