V.l.n.r.: Wim v.d. Koppel, Martine Kruider, Corine Kroon, Erica Schagen en Marianne Stienstra
V.l.n.r.: Wim v.d. Koppel, Martine Kruider, Corine Kroon, Erica Schagen en Marianne Stienstra Jelle Stellingwerf

AKZ en De Basisz starten kledingbank

· leestijd 1 minuut Zorg en Welzijn

ZEEWOLDE — Samenwerking tussen de Stichting Arme Kant Zeewolde (AKZ) en De Basisz is niet nieuw. Goede doelen vinden elkaar in de regel gemakkelijk, daar waar hun doelen en doelgroepen elkaar overlappen, en samen optrekken wezenlijk iets oplevert. Toch was dat samen optrekken tussen AKZ en Basisz tot nu toe niet iets officieels. “Het was er wel, maar onbenoemd”, vat AKZ-penningmeester Wim van de Koppel het samen. Dat gaat veranderen, want op donderdag 29 april gaat ‘De Kledingbank’ van start. Idee en ‘motor’: Marianne Stienstra van de AKZ. Locatie en facilitaire coördinatie: Martine Kruider, Corine Kroon en Erica Schagen van De Basisz. Zo worden goede doelen nog beter…

Zo op het eerste gezicht lijken AKZ en De Basisz verschillend qua doelstelling en uitvoering. De AKZ verzamelt o.a. huisraad en goederen waarmee bijvoorbeeld één-oudergezinnen, mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, gezondheidsproblematiek of welke reden er ook kan liggen achter een (te) smalle beurs, geholpen worden. De Basisz staat bekend als kringloopwinkel. Doet dus ook in huisraad en goederen, maar dan als verdienmodel. Maar klopt dat beeld wel? Wie de gangen van zowel De Basisz als de AKZ nagaat komt al snel tot de slotsom dat er meer achter steekt. De Basisz is kringloopwinkel aan de buitenkant, en tegelijk “een uniek vangnet voor kwetsbare jongeren” aan de binnenkant. Martine Kruider: “De winkel en deze gezellige koffie- en gesprekstafel zijn een middel. Doel is om jongeren structuur te bieden van waaruit ze hun eigen verantwoordelijkheid leren nemen, richting een eigen toekomst.”

Wim van de Koppel: “Precies daar raken we elkaar. Want ook de AKZ beseft heel goed dat het verder gaat dan alleen een huishoudelijk apparaat of gebruikte kleding afleveren. Het verhaal erachter is minstens zo belangrijk. Hoe help je, én voorkom je dat mensen opnieuw geholpen moeten worden?” Dat zoeken naar ‘het verhaal erachter’ inspireerde Marianne Stienstra. Als ervaringsdeskundige en vrijwilliger bij zowel de AKZ als De Basisz zag ze scherp de mogelijkheden die de kringloopwinkel kan bieden naast alleen maar winkel zijn. “Wat ik echt hoop is, dat mensen gaan zien dat ze hier niet alleen voor een zacht prijsje – of als het écht nodig is een nóg zachter prijsje… – aan bruikbare kleding kunnen komen, maar ook een verhaal kwijt kunnen. Een eerste keer zal dat nog niet zo makkelijk gaan, maar zie je een tweede, misschien derde keer diezelfde persoon die je helpt… We zijn geen loket, we maken geen gespreksafspraken, en misschien juist daarom is de drempel op een gegeven moment laag genoeg. Dát hopen we met De Kledingbank te bereiken.”