Afbeelding
Zeewolde Actueel

Even lekker zoenen

· leestijd 1 minuut Bij de les

Het is de ochtend na de persconferentie. Dat er nog steeds zo weinig mag valt de leerlingen uit deze vijfde klas die ik het eerste uur heb zwaar. Negen leerlingen fysiek aanwezig in de klas en 17 leerlingen online. Ik merk dat het goed is om het er even over te hebben. 

“Ik wil gewoon weer eens lekker shoppen.” “En stappen”. “En zoenen”, vult z’n maat aan met een dikke grijns. 

Er wordt wat gelachen en ze gaan even door over het zoenen. 

Tja, als je 17 bent hoort uitgaan en een zoen er wel bij inderdaad. Ik kan me voorstellen dat ze dit zo missen!

“Maar hoe kom je in vredesnaam een leuke meid tegen”, verzucht er één.

Ik vertel ze dat ik net vanmorgen op de radio in de auto iets hoorde over zoenen. Ik google even en deel m’n scherm. “Kijk, hier staat dat onderzoek.” Een grappig onderzoek. Dat je voor 1 zoen 146 spieren gebruikt. Dat zoenen goed is voor je tanden. Dat je 80 miljoen bacteriën uitwisselt bij 1 zoen. Dat het op 6 juli international kissing day is. Dat mannen de neiging hebben om meer speeksel uit te wisselen om zo testosteron over te brengen. Jak. En er staat dat zoenen stress vermindert. Het stresshormoon cortisol neemt af door een kus. 

“Oh”, reageert één van de jongens die thuis zit online: “nu snap ik waarom ik zo gestrest ben de laatste tijd.”

“Jij hebt nu toch corona?”, zegt een ander. “Klopt”, reageert hij terug. 

Er zijn er vier in deze klas besmet. Drie meiden en hij. 

“Nou, dan kun je nu veilig zoenen met één van de drie, zij hebben toch al corona.” Hilariteit alom. De meiden gooien hun microfoon open en bedanken er vriendelijk voor: “Liever wat stress dan zoenen met hem.”

Ze gaan even later lekker aan het werk. Tenminste; degenen die voor m’n neus zitten. Van de thuiswerkers moet je het maar geloven. Het blijft waardeloos, dit lesgeven op afstand. 

Later op de dag zie ik dat m’n laptop nog een tabblad open heeft staan op het ‘zoen-onderzoek’. Bizar eigenlijk dat je daar onderzoek naar doet. Maar ik lees toch nog even verder: “mannen die hun partner ’s morgens een zoen geven, blijken 35 procent meer geld te verdienen en zijn minder ziek dan hun niet kussende tegenhangers. Door te zoenen in de morgen is de kans op een auto ongeluk kleiner en ze leven ongeveer 5 jaar langer.”

Ben ik even blij dat mijn man me ’s morgens zoent!