DJ Luca in actie
DJ Luca in actie Jelle Stellingwerf

Koningsdag 2021 @HomeEdition 2: perfect!

· leestijd 2 minuten Cultuur

ZEEWOLDE - Niemand had kunnen denken dat de Zeewolder online-versie van Koningsdag 2020 nóg eens op die manier zou moeten worden gevierd, maar het kwam er noodgedwongen toch van. Op 27 april 2021 ging andermaal vanuit Studio The Lux een welhaast dagvullend programma de lucht in, waarvan soepele samenwerking tussen flink wat verschillende ondernemers, verenigingen en instanties duidelijk viel af te lezen. En de LOZ deed het weer…

Klein bijkomend voordeel van herhaling van zo’n visueel spektakel is natuurlijk dat je leert van de eerste keer. “Uit bepaalde plaatsing en opstelling van al die benodigde spullen kwam eerder naar voren dat we elkaar onbedoeld wel eens flink voor de voeten liepen”, vertelde een medewerker. “Dat kan je dus nu verbeteren.” Vanuit de theaterzaal The Lux werd levendig geschakeld met de buitencamera’s. Voor de gesprekken was een aparte studio ingericht. Dat gaf rust en concentratie, en zo kon de burgemeester geanimeerd in gesprek met bijvoorbeeld de gedecoreerden. Een ‘lintje’ biedt altijd gespreksstof, zo bleek.

Voor de invulling van Koningsdag was door Oranjevereniging Zeewolde, ondernemers maar ook inwoners goed gekeken naar de mogelijkheden en alternatieven. Zo was de uitverkochte Foodwalk zo’n succes dat deze mogelijk volgend jaar herhaald wordt. Ook op de oproep van Facebookgroep Zeewolde op de kaart, om een kleedje in eigen tuin te leggen werd enthousiast opgepakt. Net als op een traditionele Koningsdag pakten sommige inwoners, groot en klein, creatief en ludiek uit, bijvoorbeeld met een heuse cocktailbar! Verder kwamen er bij Heel Zeewolde bakt! de meest prachtige en smakelijke taarten, koek en cupcakes binnen. Kaie Kalsbeek werd tot winnaar gekroond bij de volwassenen en Jade Hartgers bijj de jeugd.

De Wijkspelen van Sport & Cultuur Zeewolde werd ook omarmd; ruim 20 teams variërend van 2 tot 15 personen gingen met elkaar de strijd aan in een aantal challanges, van Bonihoppen, appelhappen tot een fashionchallenge. Voor elke challenge werden punten verdeeld. De drie teams met de meeste punten, t.w. Amsteldiep, Vlaamse Gaai en Atalanta, gingen naar de finale op het Raadhuisplein. Atalanta ging er vandoor met de hoofdprijs: voor de hele straat een ijsje, beschikbaar gesteld door IJs uit de Polder, die gelijk werd uitgedeeld. Voor de best uitgevoerde fashionchallenge kan het team van de Vlaamse Gaai met de straat tegen 10% korting gaan shoppen bij modewinkels in het centrum. De springtouwchallenge werd gewonnen door team Tweelingen.

Voor Amy’s Danschallenge konden jeugdige dansers en ander talent een videoclip insturen. Van de verschillende die binnenkwamen zijn Annemieke Hommel en Julia en Kaylee tot winnaars uitgeroepen.

In het avondprogramma kwam alles bij elkaar. Naast de prijsuitreikingen van de bonte serie competities en spelletjes kwam de ‘Anderhalve meter-Bingo’ kwam voorbij.

Het spits afbijten van zo’n avondprogramma is natuurlijk geen kleinigheid. Die eer viel te beurt aan aanstormend DJ-talent Luca. Hij is pas elf jaar oud, bescheiden, maar weet precies wat hij wil en kan. Uiterst geconcentreerd goochelde hij met z’n knoppen en schuiven, en schotelde Zeewolde een prikkelend stukje dansmuziek voor door verschillende nummers en onderdelen daarvan in ‘loops’ aan elkaar te knopen tot een samenhangend en goed opeenvolgende geheel. Dat vereist ‘stille’ muzikaliteit, en een perfect gevoel voor ritme. Laat maar schuiven, dat ventje!

Coverband Amplifier was na de bingo aan de beurt om een muzikale invulling te geven. In hun pauze kwam zanger Tommie Christiaan per boot in de haven aan en gaf een schitterende performance. Amplifier vulde de rest van de avond op met schitterende covers. Ze startte de tweede serie met een gastoptreden van Dagmar Blik; winnaar van Zeewolde Zoekt Talent. Ze zong haar nummer en daarna nog een samen met Moon van Bakelen, ‘onze’ zangeres die sinds kort behoort tot een van de ‘Amplifiers’.

De Oranjevereniging Zeewolde, De Leeuw Snacks, Winkelhaven Zeewolde, Scouting Jan Wandelaar, Lions Club Zeewolde & Rotaryclub Zeewolde, The Lux Zeewolde, Zeewolde Actueel, Gemeente Zeewolde en de Lokale Omroep Zeewolde werkten welwillend en geheel coronaproof samen om dit evenement te realiseren en op beeld weer te geven, als alternatief voor massale viering in het dorp. Het boeide van begin tot eind, en dat verdient een groot compliment. Hulde aan alle medewerkers en vrijwilligers die het mogelijk maakten! En @HomeEdition 3? Laten we hopen dat het zover niet komt…

Afbeelding
Coronaproof Kleedjesmarkt 'Zeewolde op de kaart'
Vlag hijsen
Foodwalk Koningsdag
Coronaproof Kleedjesmarkt 'Zeewolde op de kaart'
Strandspelen Scouting Jan Wandelaar
Wijkspelen
Wilhelmus blazen
opname Heel Zeewolde bakt! -  Koningsdag 2021
Lintjesdragers
Strandfeest Scouting Koningsdag 2021