Afbeelding
GroenLinks Flevoland

Provinciale fractie GroenLinks stelt vragen over grondaankoop datacenter Zeewolde

· leestijd 1 minuut Politiek

FLEVOLAND -  Naar aanleiding van een artikel in de Stentor op 25 april waarin wordt beweerd dat al 80 hectare landbouwgrond is verkocht aan het Amerikaanse bedrijf dat in Zeewolde een datacenter wil bouwen heeft de provinciale fractie van GroenLinks vragen gesteld aan het college van Gedeputeerde Staten. 

“Aangezien de komst van dit datacenter een grote impact heeft en er nu de schijn kan ontstaan dat inspraak en democratie worden gepasseerd voor de ontwikkeling van een Amerikaans bedrijf”, licht Steven Vrouwenvelder namens GroenLinks Flevoland toe. 

De fractie wil het volgende weten:

Kunt u bevestigen dat er met tussenkomst van de gemeente Zeewolde 80 hectare grond is aangekocht door het Amerikaanse bedrijf dat een datacenter wilt bouwen? En is het normaal dat deze grond al is aangekocht nog voordat er een definitieve beslissing is gemaakt over de komst van het datacenter?

Tegen welke voorwaarden is deze grond al verkocht?

Waren er meerdere gegadigden voor het aankopen van de grond? Wat is er met hen gebeurd? Is dit alsnog mogelijk voor de overige gronden? En wat zijn dan de gevolgen voor de komst van het datacenter?

Wat gebeurt er met de gronden als de gemeenteraad negatief beslist over de komst van het datacenter? En brengt dit financiële risico’s met zich mee?

Wat is de rol van de provincie in deze verkoop geweest?

Hoe verhoudt deze verkoop zich tot het Flevolandse coalitieakkoord waarin staat afgesproken dat “we … het (landelijk) gebied in(richten) met uiterste zorg voor het behoud van onze waardevolle landbouwgrond”?

Is het wenselijk, gezien de grootschaligheid, de maatschappelijke impact en het effect op bijvoorbeeld de regionale energie transitie, dat de provincie bij een dergelijk proces betrokken wordt? En zo ja, op welk moment? En zo nee, waarom niet?

Is het niet logisch om de verkoop van gronden voor datacenters te pauzeren totdat we een provinciale visie of beleid hebben omtrent datacenters? Kan/gaat de provincie hier op aandringen bij het Rijksvastgoedbedrijf?

Vinden er vergelijkbare transacties plaats in de rest van de provincie?

band Combo Bossa Bela
Inspirerende kunstwerken en Braziliaanse sferen tijdens Open Deuren: Tijd voor Kunst Algemeen 15 apr, 13:38
Afbeelding
Werelddansgroep Horlepiep organiseert workshop Bosnische dans Ingezonden 15 apr, 10:46
Impressie kantoor front
Scouting Nederland verhuist naar nieuw hoofdkantoor op Scoutinglandgoed Zeewolde Ingezonden 15 apr, 10:06
Afbeelding
Eerste plaats voor Tessa Schoots Rotterdam Taekon-do Cup Sport Instagram 14 apr, 23:45
V.l.n.r. Snel, Valero, Kraak, De Vries, De Prenter, Oostwouder, Van 't Loo, Blaauw, Bekkema, Van Meerveld, Razoux Schultz, Van Meerveld
De Snipers U22 veroveren kampioenstitel in 2e divisie na thriller met verlenging Nieuws Ingezonden Instagram 14 apr, 22:39
Afbeelding
Puntjes op de i van Zeewolde Kruist de Buizen Algemeen Instagram 14 apr, 22:29