Afbeelding
© Lydia Waterreus

Verrijk je kennis van de lokale natuur met het Natuurplaatjesalbum Zeewolde

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZEEWOLDE – Samen met het IVN heeft Deen Supermarkt een natuurplaatjesalbum gemaakt. In totaal kunnen er bij de boodschappen 189 plaatjes worden gespaard. De actie duurt tot en met zaterdag 26 juni. 

Het Natuurplaatjesalbum Zeewolde staat vol met prachtige plaatjes, boordevol weetjes en leuke opdrachten over de natuur in onze eigen buurt. “In het album vind je allemaal soorten dieren en planten die je in Zeewolde kunt tegenkomen”, staat er in het voorwoord. Verder staan er tips in voor mooie wandelroutes. Met het album doe je op een leuke manier kennis op over de natuur en alles wat daar bij hoort. En het laat zien dat je niet ver weg hoeft te gaan om de natuur te ontdekken!

Een van de initiatiefnemers van het bijzondere album is Lydia Waterreus, die al vanaf de oprichting in 1990 betrokken is bij het werk van het IVN en er momenteel voorzitter is. “Ik was altijd actief bij de plantengroep, maar heb ook ettelijke schoolklassen meegenomen om ze de natuur te laten beleven en uitleg te geven”, vertelt ze enthousiast. “Daarnaast doe ik mee met de vogel-, paddenstoelen- en wandelgroep en recentelijk ben ik ook volop betrokken geraakt bij de fotografiegroep.” Lydia wil niet vergeten Liesbeth Hunink van Hunink Ecologie te noemen. “Zij leverde de foto’s van de kinderen en keek waar er nog fotomateriaal ontbrak. Ook coördineerde ze de gegevens naar de drukker.”
Het eindresultaat mag er zijn. Lydia: “Met de glossy buitenkant, prachtige plaatjes en goede weergave is het echt een heel mooi album om te gaan verzamelen. Wij zijn er heel trots op.”

Lydia ziet als nevendoel van het album dat kinderen en ook volwassenen gaan genieten van al het moois om hen heen. “Wanneer je weet dat iets ergens voorkomt en hoe het eruitziet, ga je veel bewuster kijken en vanzelf ook veel meer zien. Voor de kinderen is dat tevens een oefening in observeren. Waar ze gewend zijn heerlijk uitbundig te gillen en de natuur rondom hen heen te laten bestaan, is het nu handiger om even stil te zijn en de natuur op nummer één te zetten. Als echte natuurvorsers op stap te gaan met misschien wel een verrekijker en ons te gaan vertellen wat er te zien valt. Misschien hebben ze soorten gezien die wij zelfs nog niet hadden ontdekt…, laat het ons maar weten!” 

Natuurvondsten kunnen gestuurd worden naar de Facebook- en Instagramaccounts van IVN Zeewolde. “Hier kunnen ook vragen gesteld worden die wij zullen proberen te beantwoorden”, aldus Lydia, die met het Natuurplaatjesalbum zoveel mogelijk mensen naar de natuur hoopt te lokken.