Afbeelding
Brett Jordan

Vragen over de Flevolandse woonagenda

· leestijd 1 minuut Politiek

ZEEWOLDE – De Zeewoldense fractie PvdA/GroenLinks bevraagt college van B en W over de Flevolandse woonagenda. 

In een persbericht gaf de provincie Flevoland aan mede naar aanleiding van de landelijke woningdruk ruimte te willen bieden om te bouwen en de woonwensen van mensen te realiseren. Hiervoor wil de provincie een woonagenda opstellen samen met de Flevolandse gemeenten. Het college van gedeputeerde staten wil in de commissievergadering van 19 mei a.s. een eerste voorstel bespreken met provinciale staten.

Ook heeft de provincie aangegeven te kiezen voor een samenwerking met de zes gemeenten: “Wettelijk zijn de gemeenten als eerste aan zet op de woningmarkt. De provincie geeft aan een onderzoek te willen doen, te stimuleren, samenwerken over gemeentegrenzen heen en ruimtelijk juridisch aangeven waar woningbouw is toegestaan.”

De provincie heeft inmiddels onderzoek uitgevoerd. Onderzocht daarbij is in welke mate de woonwensen zijn gerealiseerd en wat de woonwensen in de toekomst zijn. Tegelijk wordt de vraag vanuit de Tweede Kamer hierbij betrokken om 100.000 woningen in Flevoland te kunnen bouwen. “De invloed van die opgave is groot en vraagt meer dan alleen het bouwen van huizen”, aldus de provincie.

Proces
“Het bovenstaande wordt besproken in een beeldvormende sessie op 19 mei a.s. en zal afhankelijk van afstemming met o.a. gemeenten in de herfst van 2021 tot een besluit leiden over een definitieve woonagenda”, aldus Yvonne van Bruggen, fractievoorzitter PvdA/GroenLinks Zeewolde. “Als gemeenteraad hebben wij op 16 juni 2020 een raadsinformatieavond gehad over de concept Notitie Flevoland bouwt aan Nederland. Daarna heeft het college van B en W ons via de lijst ingekomen stukken van 4 maart geïnformeerd over het vervolgproces Woonagenda. En dan nu het bovenstaande persbericht. Dat roept bij onze fractie de volgende vragen op:

1. Heeft het college vooraf gelegenheid gehad een eerste reactie te geven op de stukken voor deze vergadering?

2. Welke informatie of standpunt heeft u tot nu toe gedeeld met het college van provinciale staten?

3. Wanneer denkt u een standpunt alsnog met ons als raad te gaan delen?

4. En vooral op welke termijn gaat u met ons de inhoudelijke discussie aan? Zodat wij op tijd het standpunt van ons als gemeenteraad Zeewolde richting de provincie kunnen meegeven. Temeer wij dit onderwerp ook niet aantreffen op de jaarplanning? “