Stefan, Jasper en Kas
Stefan, Jasper en Kas Mevrouw van Asselt

Brineys pitcht startup in finale MIT Water Innovation Prize

· leestijd 1 minuut Ingezonden Ingezonden

ZEEWOLDE - Met de woorden ‘Zout als middel, water als doel’ sluiten Jasper van Asselt en Zeewoldenaar Stefan Brouwer hun pitch af in de finale van de MIT Water Innovation Prize op 6 mei. De water experts in de jury zijn positief verrast over het plan van Brineys. Niet alleen gaan de jonge techneuten drinkwater produceren. Ook verkopen zij het restproduct zeezout om het geproduceerde drinkwater voor een eerlijke prijs aan te bieden in gebieden met tekorten aan drinkwater. Het Nederlandse team stond in de finale en behaalt een top 6 positie in deze competitie.

Waardering voor twee jaar hard werken
Het plan van Brineys is om een bestaande omgekeerde osmose techniek een zeer innovatieve toepassing te geven. “Huidige organisaties gebruiken omgekeerde osmose voor het produceren van drinkwater. Het is mooi dat dit kan, maar helaas kost deze techniek veel geld en energie”, aldus Stefan Brouwer. “Doordat wij het restproduct genaamd brijn verwerken tot zeezout, kunnen wij eenvoudig een tweede product op de markt zetten: namelijk ambachtelijk zeezout met een verhaal.” Het verhaal is dat met de opbrengsten van het zeezout drinkwaterfabrieken onderhouden en bekostigd worden in landen met tekorten aan water.

In januari 2021 konden teams met innovatieve plannen zich aanmelden voor de MIT Water Innovation Prize. In het programma worden startende ondernemers door coaches geholpen hun ideeën door te ontwikkelen tot een concreet business model. “Toen ik mij in januari aanmeldde voor het coaching traject, had ik geen idee dat dit zo leerzaam ging zijn”, aldus medeoprichter Kas van ’t Loo. “Met dank aan de coaching en een netwerk van water experts hebben wij ons plan in een paar maanden tijd kunnen door ontwikkelen tot een volwaardige startup. Door deelname aan het MIT traject zijn wij nu hard op weg om binnen een jaar de eerste drinkwaterfabriek te realiseren in Kenia.”

2020 stond in Nederland in het teken van het maken van prototypes voor de water- en zoutwinning. Brineys is sinds februari begonnen met de verkoop van hun zeezout aan consumenten, restaurants en voedingswinkels. De volgende concrete stap is om deze zomer opnieuw naar Kenia te gaan om concrete afspraken te maken voor het opzetten van de eerste drinkwaterfabriek. Dit doen zij met lokale organisaties en Kenianen. Met dank aan de coaching van de water experts in het MIT traject zijn de jonge techneuten hard op weg om binnen een jaar een eerste drinkwaterfabriek in Kenia op te zetten.

Over Brineys
Meer dan 2.2 miljard mensen hebben tekort aan veilig en schoon drinkwater. Brineys pakt dit aan door drinkwater uit zeewater te winnen in Kenia. Het overgebleven zout wordt verkocht aan Nederlandse zoutgebruikers. Daardoor kan Brineys onafhankelijk van donaties drinkwater voor iedereen toegankelijk maken.

Over de MIT Water Innovation Prize
De MIT Water Innovation Prize is een startup competitie gefocust op water innovatie met deelnemende studententeams van over de hele wereld. Meer informatie over de MIT Water Innovation Prize is te vinden op: http://www.mitwaterinnovation.org/