Afbeelding
Lelystad Airport

College van B en W: ‘effecten stikstofdepositie Lelystad Airport binnen gestelde kaders’

· leestijd 1 minuut Politiek

ZEEWOLDE - De fracties van Leefbaar Zeewolde en ChristenUnie stelden op 21 april vragen aan het college van B en W met betrekking tot de door de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) te verstrekken natuurvergunning voor Lelystad Airport. 

Met de ex art 36 vragen willen de fracties onder meer van het college weten wat de effecten hiervan zijn op het grond- en watergebied van gemeente Zeewolde.  ”De grond- en luchtgebonden activiteiten van luchthaven Lelystad, met onder meer jaarlijks 10.000 vliegtuigbewegingen van groot vliegverkeer, kunnen invloed hebben op Natura 2000-gebied”, aldus het college. “Uit het ontwerpbesluit dat door de minister is opgesteld kan geconcludeerd worden dat de te verwachten effecten binnen de criteria van de Wet Natuurbescherming vallen.”

Op de vraag hoe de ‘stikstof uitstoot ruimte’ is gedefinieerd en wat dit betekent voor de agrariërs en het effect daarvan op de natuurgebieden (inclusief Natura 2000 Randmerengebied) en de toekomstige ontwikkelingen in Zeewolde, antwoordt het college dat de wijze waarop de stikstof uitstoot ruimte is gedefinieerd is opgenomen in de wet en dat de effecten ervan modelmatig worden berekend (Aerius). Op de aanvullende vragen moet het college antwoord schuldig blijven. “Dit vraagt om specifieke (vak)kennis waar wij niet de beschikking over hebben. Met het gepubliceerde ontwerp besluit mag worden verondersteld dat op basis van de aangeleverde informatie en resultaten van de passende beoordeling, de effecten binnen de daartoe gestelde kaders vallen.
Voor onze eigen (toekomstige) gebiedsontwikkelingen dienen wij (afhankelijk van de omvang) dezelfde procedures te doorlopen als er (mogelijke) effecten op de omliggende natuurgebieden te verwachten zijn. Zo hebben wij die in de afgelopen jaren voor de ontwikkeling van de Polderwijk en recent voor de ontwikkeling van Trekkersveld IV ook aan de orde gehad.”

Het college laat verder weten dat gemeente Zeewolde, net als andere omliggende gemeenten, geen zienswijze op het ontwerpbesluit heeft ingediend. “In het kader van deze aanvraag zou het dan moeten gaan om de gevolgen voor de natuur. Die zijn beoordeeld door het bevoegd gezag (Ministerie LNV) en hebben geresulteerd in het ontwerpbesluit. Wij kunnen uw stelling met als inzet een zienswijze in te dienen niet met argumenten onderbouwen.”

Voor exacte informatie over hoe de natuurvergunning aanvraag werkt verwijst het college naar de Rijksoverheid:  

 https://www.rvo.nl/onderwerpen/agrarisch-ondernemen/beschermde-planten-dieren-en-natuur/wet-natuurbescherming/zienswijze-ontwerpbesluit/vergunningsaanvraag-lelystad

Zie hier  de volledige vragen en antwoorden van het college d.d. 1 juni 2021.

Afbeelding
Serkan en Emine vinden in Zeewolde rust en warmte terug Algemeen Instagram 21 apr, 21:25
Afbeelding
Snipers Heren 1 kampioen en promoveert naar tweede divisie Sport Instagram 21 apr, 17:57
Afbeelding
Vijf supermuzikale malloten: Släpstick in 'Schërzo' Cultuur Instagram 21 apr, 14:56