Afbeelding
Drents Heideschaap

Schapen gaan helpen om verruiging tegen te gaan

· leestijd 1 minuut Cultuur

ZEEWOLDE - Binnenkort zullen er op ‘de Voorlanden’, schapen worden ingebracht om verder gaande verruiging van het gebied tegen te gaan. Dat meldt Staatsbosbeheer Zeewolde. 

De ‘Voorlanden’ liggen tussen de dijk en het water van het Nuldernauw. Dit deel van het Horsterwold is zogenoemd ‘droog schraalland’. “Dit is een soort natuur die zeldzaam is in Flevoland”, licht boswachter Hans Breeveld toe. “Dit komt doordat er op een klein gebied veel verschillende omstandigheden samen komen. Zo is hier een combinatie van zand met klei te vinden, met daarbij de kwel afkomstig van het randmeer. Een dergelijke combinatie komt vrijwel nergens anders in Flevoland voor. Dit, samen met de aanwezigheid van heide, maakt deze strook langs het randmeer zeldzaam. Een dergelijk gebied dreigt snel begroeit te raken met planten als wilg, berk en els. Zonder passend beheer verdwijnt deze parel van Flevoland.

Staatsbosbeheer geeft aan dat dit terrein zeer slecht toegankelijk is met machines. Deze zouden diepe sporen nalaten en de bodem verstoren.  Zij heeft er voor gekozen om een meer natuurlijke vorm van beheer te gaan toepassen door de introductie van een 20 tal Drentse Heideschapen. “Deze dieren passen uitstekend bij een dergelijk landschap. Zij vreten de al bestaande opslag van boompjes af en voorkomen dat er weer nieuwe boompjes groot kunnen worden.” Bomen die te groot zijn om door de schapen te worden opgegeten zullen eerst nog met een machine worden verwijderd. 

Volgens Staatsbosbeheer gaan de schapen voor meer variatie in de vegetatie zorgen. “Dit komt vooral insecten en amfibieën ten goede. Al gaande weg de tijd zal bekeken worden hoelang deze vorm van beheer nodig is, en hoeveel dieren er voor nodig zijn om het gewenste resultaat te behalen.” De aanwezigheid van schapen maakt het noodzakelijk dat er een tijdelijk verplaatsbaar schapenraster geplaatst wordt. Op het te begrazen gebied zijn houten palen geplaatst. Deze dienen om raster aan te kunnen bevestigen. Het te begrazen gebied zal in 4 compartimenten worden verdeeld. Breeveld: “Deze worden niet allen tegelijk begraasd. Alleen om het deel waar de schapen lopen zal er een tijdelijk elektrisch raster worden geplaatst. Zodra dat deel voldoende is begraasd, zullen de schapen, samen met het raster, naar een volgend compartiment worden verplaatst. Het raster zal dus mee verhuizen met de begrazing. Zo blijft de overlast tot een minimum beperkt.”

Voor wandelaars is het mogelijk de schapen te bezoeken, op gepaste afstand (minimaal 25 meter). Hiervoor zullen op enkele plaatsen overstapjes voor voetgangers worden aangelegd. “De bestaande wandelroute zal overwegend buiten het raster blijven”, geeft Breeveld aan. “Bij betreding van het terrein gelden verder de gebruikelijke regels voor begrazingsgebieden: dieren niet voeren, en 25 meter afstand bewaren. Binnen het te begrazen deel zijn alleen wandelaars toegestaan. Dus geen honden, fietsers of paarden. Verder blijven buiten het begraasde gebied de reeds geldende toegangsregels gelden: Honden aan de lijn, geen ruiters buiten de ruiterroute en geen mountainbikes buiten de MTB route. Dit zal ter plekke met bebording extra worden aangegeven.”