Afbeelding
Philipp Katzenberger

CU Flevoland wil zorgvuldig proces datacenters

Politiek

ALMERE - De fractie van de Flevolandse ChristenUnie heeft, samen met VVD en JA21, woensdag 9 juni de motie Zorgvuldig proces datacenters ingediend.

Met deze motie wil de ChristenUnie dat de Provincie de Provinciale Staten actief informeert over de voortgang van het vergunningstraject Tulip in Zeewolde. Ook wil de ChristenUnie dat de Provincie de Staten tijdig inlicht over de criteria die door GS gehanteerd worden voor de vergunningverlening van lopende en toekomstige trajecten rondom datacenters

De ChristenUnie geeft aan dat digitalisering en goede connectiviteit steeds belangrijker worden, maar de ChristenUnie is ook kritisch over de huidige ontwikkelingen op dit gebied. “Vooral met het oog op de komst van deze (zeer) grote datacenters lijken de huidige ruimtelijke kaders niet toereikend te zijn voor de vragen die op ons afkomen, bijvoorbeeld omtrent ruimtelijke ordening, gebruik van goede landbouwgrond en het energie- en waterverbruik. Daarbij constateert de ChristenUnie dat nieuw ruimtelijk beleid wellicht achter de feiten aanloopt.”

De ChristenUnie wil graag tijdig op de hoogte worden gebracht bij dergelijke grootschalige ontwikkelingen en wil ook graag van het college weten welke criteria worden gehanteerd in het verlenen of weigeren van vergunningen. Daarom benadrukt de ChristenUnie dat het college van Gedeputeerde Staten haar verplichting om de Statenleden actief te informeren en hoopt zo ook dat het debat hierover gevoerd kan worden als dat nodig is.