Sophie probeert de sleutel...
Sophie probeert de sleutel... Jelle Stellingwerf

De 2000ste woning van ‘Woonpalet’ is voor Sophie!

· leestijd 1 minuut Gemeente

ZEEWOLDE – Woensdagochtend 30 juni stond de Zeewolder woningcorporatie ‘Woonpalet’ feestelijk stil bij een opmerkelijke mijlpaal: de 2000ste woning werd opgeleverd. Uit handen van wethouder Ewout Suithoff (van o.a. Volkshuisvesting) ontving Sophie Douze de sleutel van haar nieuwbouwwoning aan De Hors, onderdeel van het project De Duinen. Breed lachend probeerde ze de sleutel meteen. Hij bleek te passen..!

Woonpalet had uitgepakt met koffie-met-petitfour, onder het zeilwerk van een heuse partytent. Dat laatste bleek geen weelde, want ‘mottig en modderig’ was wel een behoorlijk accurate beschrijving van de omstandigheden; gestage motregen maakt een bouwlocatie snel tot een glibberig toneel. Het nam allemaal niet weg dat directeur-bestuurder Carolien van Rijen blij en trots kon terugblikken op wat in relatief korte tijd allemaal tot stand kwam.

Geschiedenis
Woonpalet (toen nog Stichting Woningbouw Zeewolde geheten) bouwde haar eerste woning in 1984 aan Flevoplein 10. Het bouwtempo in die tijd lag hoog, want krap zeven jaar later leverde Woonpalet al haar 1000ste woning op, Citroenvlinder 61. Vanaf dat moment naar de oplevering van de 2000ste woning vandaag, De Hors 15, telt precies 30 jaar. Omgerekend bouwde Woonpalet dus in de achterliggende periode 33 woningen per jaar. Gemiddeld, want er waren uitschieters. In 2000 leverde Woonpalet bijvoorbeeld 75 huurwoningen en 102 koopwoningen op. Koopwoningen bouwen als woningcorporatie kon nog in die tijd. Deze 75 plus 102 woningen samen, waren goed voor 40% van de totale nieuwbouwproductie in Zeewolde in dat jaar. In 2006 had Woonpalet maar liefst 250 nieuwbouwwoningen onder handen. Een groot contrast met bijvoorbeeld 2009, toen Woonpalet precies het gemiddelde van 33 woningen opleverde. Carolien van Rijen: “De bouwgeschiedenis van Woonpalet laat zien dat Woonpalet zich altijd dynamisch heeft gevoegd in de organische groei van Zeewolde. Het heeft geresulteerd in het telkens bouwen van woningen in evenwichtig samengestelde wijken, en dat continueren we in de toekomst. In de mix van duurdere, middeldure en goedkope woningen, blijven wij graag - in dat laatste segment - ons aandeel leveren, in het tempo dat de gemeente voorstelt, passend bij de vraag.”

De Duinen
Deze 2000ste woning staat in het nieuwbouwproject De Duinen in de Polderwijk. Het bestaat uit 44 sociale huurwoningen, verdeeld over vijf blokken. De sfeer van deze nieuwbouw wordt bepaald door drie stijlen uit het beeldkwaliteitsplan: ‘hedendaags klassiek’, ‘vrolijk zomers hart’ en ‘kleurrijk modern’. De stijlen hebben elk hun eigen kenmerkende kleuren qua metselwerk en gevelafwerking met rabatdelen. Gezamenlijk stralen de woningen de sfeer uit van een eigentijds vissersdorp, geheel passend bij de mooie locatie aan de dijk, nabij het Wolderwijd. De woningen zijn ontworpen door ‘19 het atelier architecten’, en gerealiseerd door Salverda Bouw.

De overdracht, coronaproof
De plaquette aan de gevel
Mét een bloemetje...