De nieuwe scanner
De nieuwe scanner eigen foto St Jansdal

St Jansdal neemt nieuwe PET/CT-scan in gebruik

Zorg en Welzijn

HARDERWIJK – Vanaf 5 juli maakt de afdeling radiologie in Harderwijk gebruik van een nieuwe PET/CT-scan. De scanner geeft in één onderzoek informatie over het inwendige weefsel en kan tumoren en ontstekingsprocessen snel en nauwkeurig opsporen. Door dit onderzoek aan te bieden, zijn patiënten van het St Jansdal hiervoor minder afhankelijk van andere centra.

Nucleair radioloog, Susan Meijer: “De PET/CT-scan is een gecombineerd onderzoek, waarbij gebruik wordt gemaakt van radioactieve stof en röntgenstraling. Het is een veilige en betrouwbare techniek waarmee we zowel de fysiologie als anatomie in beeld kunnen brengen. Het onderzoek is van grote waarde in het opsporen en lokaliseren van kwaadaardige tumoren en ontstekingsprocessen.” 

Oncologische diagnostiek
De nieuwe PET/CT-scan zal in eerste instantie alleen voor oncologische diagnostiek worden ingezet. Meijer: “We gaan de PET/CT-scan vooralsnog gebruiken bij borstkanker- en longkankerpatiënten. Met behulp van de scanner kunnen we zien waar de tumor zich bevindt en hoe uitgebreid deze is. Ook kunnen we iets zeggen over het effect van een eventuele behandeling op de tumor. In de nabije toekomst zal de scanner ook worden ingezet bij patiënten die een andere vorm van kanker hebben of goedaardige aandoeningen.”

Zorg dichtbij
Maud Keltjens, hoofd radiologie en functieafdeling is blij met de ingebruikname van de PET/CT-scan. “Door deze beeldvormende diagnostiek aan te bieden, brengen we de zorg dichtbij huis. Patiënten die bij ons onder behandeling zijn, kunnen nu in hun vertrouwde omgeving onderzocht worden en hoeven niet naar een ander ziekenhuis af te reizen.”

De PET/CT-scan zal drie dagdelen in de week in gebruik worden genomen, waardoor gemiddeld negen patiënten in een week worden onderzocht. Dit zal worden uitgebreid naar meerdere dagen en uiteindelijk naar gemiddeld tien patiënten op één dag, gedurende vijf dagen per week.

band Combo Bossa Bela
Inspirerende kunstwerken en Braziliaanse sferen tijdens Open Deuren: Tijd voor Kunst Algemeen 15 apr, 13:38
Afbeelding
Werelddansgroep Horlepiep organiseert workshop Bosnische dans Ingezonden 15 apr, 10:46
Impressie kantoor front
Scouting Nederland verhuist naar nieuw hoofdkantoor op Scoutinglandgoed Zeewolde Ingezonden 15 apr, 10:06
Afbeelding
Eerste plaats voor Tessa Schoots Rotterdam Taekon-do Cup Sport Instagram 14 apr, 23:45
V.l.n.r. Snel, Valero, Kraak, De Vries, De Prenter, Oostwouder, Van 't Loo, Blaauw, Bekkema, Van Meerveld, Razoux Schultz, Van Meerveld
De Snipers U22 veroveren kampioenstitel in 2e divisie na thriller met verlenging Nieuws Ingezonden Instagram 14 apr, 22:39
Afbeelding
Puntjes op de i van Zeewolde Kruist de Buizen Algemeen Instagram 14 apr, 22:29