Vuilnismannen in actie
Vuilnismannen in actie Zeewolde Actueel

Vuilnismannenpret: herrie in de tent!

· leestijd 1 minuut Cultuur

ZEEWOLDE – Het bijzondere schooljaar 2020/2021 voor het basis- en voortgezet onderwijs zit er (bijna) op. In het kader van afsluitende happenings en slotoptredens werd door de gemeente Zeewolde, via de cultuurmakelaar, een alternatief en geheel coronaproof aanbod geregeld: een muziekvoorstelling door De Vuilnismannen. Hun optreden kan kernachtig worden samengevat: Herrie! Maar dan wel gecontroleerde herrie. Want herrie in banen leiden, dat kunnen deze Vuilnismannen als geen ander.

Het concept is simpel. Eerst laat je aan je publiek zien en horen wat allemaal uit de toko van de vuilnisman gebruikt kan worden als slaginstrument. Emmers, afgedankte pannen, tonnen, kliko’s, alles wat lawaai oplevert als je erop mept met hand of stok kan dienen. Flink kletsen met een klikodeksel wil ook wel helpen. Dan geef je als voorbeeld een professioneel stukje slagwerk ten beste dat op een willekeurig pop- of jazzfestival niet zou misstaan, waarna het publiek voorzien wordt van emmer-met-stokken. Per persoon, wel te verstaan! En dan gaat het los volgens het principe voordoen-nadoen. Zo ongeveer gaan De Vuilnismannen te werk.

De show, door ‘vuilnismannen’ Harrie, Sjakie en Henk, kreeg als titel heel toepasselijk ‘BEATS’ mee, en is bedoeld voor leerlingen van het voortgezet onderwijs. Vrijdagochtend 9 juli hadden leerlingen uit de leerjaren 1 en 2 van ‘Oriënt’ plaatsgenomen op de stoelen van De Verbeelding, om het allemaal aan den lijve te gaan ondervinden. Gezichten die aanvankelijk demonstratief op standje ‘zal mij benieuwen…’ stonden schoven al gauw richting brede smile bij het aanhoren van zoveel slagwerkgeweld. Toegegeven, het aantal decibellen steeg mede door toedoen van de akoestiek van De Verbeelding naar waarden die in het vrije veld niet te realiseren zijn, maar dat mocht de pret niet drukken. Integendeel!

De Vuilnismannen kennen hun publiek. Ze corrigeren nooit, blijven consequent werken in het stramien ‘voordoen en stimuleren tot nadoen’, en kweken zo een sfeertje waarin meedoen zonder gêne heel gewoon wordt, zelfs voor de leeftijdsgroep die zich al gauw ‘dóódgeneert’. Ook de achterste rij kregen ze mee. Dat duurde even, maar dan toch. Knap werk.

Ashley durft!