Afbeelding
Eigen foto

De bovenmeester

· leestijd 1 minuut Bij de les

Vroeger heette iemand die het hoofd van de school was: de bovenmeester. In de ‘van Dale’ staat nog een 2e betekenis: ‘commissaris van politie’.

Mijn opa was ooit zo’n bovenmeester en had status in zijn stad. Net als de dokter en de dominee. Op mijn opa was de tweede betekenis van ‘bovenmeester’ eigenlijk ook van toepassing. Want hij kon bulderen als hij boos was en zijn straffen waren niet mals. Hij verwarde respect wel voor angstaanjagend.

Een heel aantal basisscholen in Zeewolde heeft ook een bovenmeester. Dat heet nu directeur. Zo ook de school waar mijn kinderen op zaten. 

Ik schrijf “zaten”. Want precies vandaag is mijn jongste basisschool-af. Mijn oudste kwam 16 jaar geleden al in groep 1. Dus wij lopen daar al heel wat jaren rond. En als je dan als ouder wat actief bent, dan ken je zelf ook de meeste hoekjes en gaatjes van zo’n school wel na 17 jaar. 

Je leert op het schoolplein heel wat mensen kennen. Het basisschoolwereldje wordt onderdeel van je bestaan.

Eén persoon die al die 16 jaar onze stabiele factor bleef, was de bovenmeester. Hij was er elke dag. Als m’n eigen man al weer om 6.15 uur naar z’n werk vertrokken was, en me geen goedemorgen kon wensen, trof ik toch elke ochtend de bovenmeester in de hal aan. En omdat hij tegen mij nooit “niet rennen in de gang” hoefde te zeggen, kreeg ik van hem meestal een “goedemorgen” en een knikje. Kijk, dat maakt toch al jaren je dag.

Geen ‘commissaris van politie’, maar een vriendelijke man die rustig zijn school bestuurt. Hij geeft leuke gymlessen. Kent elk kind en elke ouder. Vertelt de mooiste geschiedenisverhalen. En heeft bovendien een sterke vrouw aan zijn zijde.

Geen gekke fratsen, overdreven enthousiasme of poe-ha. Eigenlijk een wat stille, lieve man. Die efficiënt alles overziet vanuit het ‘kamertje van de meester’. Met zijn oude landkaarten aan de muur kon je daar als leerling maar beter niet heen hoeven. 

Maar duw je deze rustige man een microfoon onder zijn neus, dan verandert hij! Dan praat hij op ludieke, luidruchtige manier voor heel Zeewolde Sinterklaas aan wal. Dan gaat hij los bij de intocht van de avondvierdaagse en geeft elk kind de mooiste complimenten mee. Wordt hij een enthousiaste Martijn Krabbé bij de playbackshow. Maakt de leukste woordgrappen bij het oogstfeest, oudejaarscabaret of schoolfeest. En entertaint er lustig op los.

Na zoveel mooie jaren is het tijd om afscheid te nemen van de basisschool. 

Het ‘goedemorgenknikje’ krijg ik nu van mijn thuiswerkende man. De rest zullen we best even missen.

Meester Mannes: bedankt!