Afbeelding
Eigen foto

Enthousiaste wandelaars lopen alternatieve Vierdaagse

· leestijd 1 minuut Cultuur

FLEVOLAND – Toen vorig jaar COVID-19 roet in het eten gooide voor de Nijmeegse Vierdaagse besloot een groepje enthousiaste wandelaars uit Flevoland een alternatieve tocht in eigen omgeving te lopen. Nu ook dit jaar de Nijmeegse Vierdaagse niet doorgaat, doen ze dat dit jaar voor een tweede keer. 

Een van de wandelaars is Harry de Meijer uit Zeewolde. Samen met negen andere wandelaars vormt hij de groep ‘New Land Walkers’. “De groep is ontstaan uit oud-medewerkers van de Veiligheidsregio van Flevoland”, licht Harry toe. “Samen hebben we al heel wat jaren de Nijmeegse Vierdaagse gelopen.”

Gehuld in T-shirts met eigen logo en rugtassen met proviand op de rug ging de groep dinsdag 20 juli van start met een wandeling in en rond Almere. De tweede dag leidde de route door het eigen bosrijke gebied rond Zeewolde, met pauzes bij de Boeren Pitstop en de Tuurtoren. “Het is leuk om te lopen, maar het is wel even anders dan de Nijmeegse Vierdaagse”, aldus Harry. “Hier loop je toch met een klein groepje en daar met tienduizenden wandelaars. En je mist natuurlijk ook wel de gezelligheid van de toeschouwers langs de route.” Donderdag ging de route door en om Dronten. Op vrijdag werd de Vierdaagse afgesloten met een 30er in en rondom de provincie hoofdstad Lelystad.

In totaal wandelden de New Land Walkers 120 kilometers weg; per dag dus 30 kilometer. “Normaliter lopen we 40 kilometer per dag. Maar we hebben bewust de keuze gemaakt om dat niet te doen. Dat heeft met het mentale aspect te maken. Bij de landelijke Vierdaagse loop je naar Nijmegen toe, daar zijn heel veel mensen bij. Hier in Flevoland is het voornamelijk stil en kom je weinig tegen. Ook de catering moet je zelf regelen. Dat alles bij elkaar maakt de wandeltocht een stuk zwaarder.”

Het lopen rond de vier grootste plaatsen in Flevoland was volgens de groep een prachtige ervaring. “Het laat je weer zien hoe mooi onze provincie is. Vertegenwoordigers van elke plaats hadden de wandeling in hun eigen gebied uitgezet en dat maakte deze wandelingen door Flevoland extra speciaal.”

Ondanks de fraaie omgeving, hoopt de groep volgend jaar gewoon weer de Nijmeegse Vierdaagse te kunnen lopen. Dat is en blijft de wandeling waar ze het allemaal voor doen. Harry: “Jezelf vier dagen lang onderdompelen in dit Nijmeegse wandelevenement, om daar na vier dagen vermoeid maar voldaan mijn 10e vierdaagse kruisje in ontvangst te mogen nemen.”

Afbeelding