Afbeelding
Matt Nelson

Bedrijfsmatig honden uitlaten in het bos straks alleen met toestemming SBB

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZEEWOLDE - Staatsbosbeheer wil dat iedereen van het bos kan genieten maar wil ook het overzicht houden in de terreinen. Daarom gaat Staatsbosbeheer activiteiten in het bos, dus ook in het Horsterwold reguleren.

Eerder is al in de bebording opgenomen dat gebruikers bij Staatsbosbeheer toestemming moeten vragen voor (commerciële) activiteiten. Een hondenuitlaatservice (HUS) valt onder een (commerciële) activiteit. Al sinds het ontstaan van de bossen in Flevoland, worden de bossen gebruikt door mensen, al dan niet in het bezit van een hond. Met het toenemen van het aantal inwoners, groeit ook het aantal honden binnen de gemeente. 

Hondenuitlaatservices
Een steeds groter deel van de hondenbezitters gaat er toe over om hun hond overdag niet zelf uit te laten, maar kiest ervoor een z.g. ‘Honden Uitlaat Service’ (HUS) in te schakelen. Een dergelijke HUS is een bedrijf dat tegen betaling de hond uitlaat. Dit gebeurt veelal in een bosrijke omgeving waar de hond ook nog los moet kunnen lopen om aan de nodige beweging te kunnen komen. “Ook in het Horsterwold komen wij deze bedrijven steeds vaker tegen”, vertelt boswachter Hans Breeveld. “Staatsbosbeheer is van mening dat de ruimte in het bos voor het aantal ‘Hussen’ beperkt is en zoekt daarom contact met de bedrijven om het gebruik van het bos in goede banen te leiden.”

Toestemming nodig per 1 november
Het is voor bedrijven (dus ook voor een HUS) voortaan noodzakelijk om toestemming te hebben van Staatsbosbeheer voor het uitvoeren van hun activiteiten in het bos. Breeveld: “De mogelijkheden hiervoor hangen af van het deel van het bos, de natuurwaarde en het bestaande gebruik van het bos.”

Aan het verkrijgen van de toestemming zijn jaarlijkse kosten verbonden. Deze verschillen per aantal uitlaatbeurten en per aantal honden. De toestemming geldt voor alle bedrijven die op commerciële basis meer dan drie honden per begeleider uitlaten. “In de andere bossen van Flevoland is dit reeds geregeld, in Zeewolde tot op heden nog niet. Bedrijven die als HUS in de bossen van Staatsbosbeheer binnen de gemeente Zeewolde werkzaam willen zijn, kunnen hiervoor toestemming vragen bij Staatsbosbeheer.

Tijdslot
Aanvragen worden op volgorde van binnenkomst behandeld. Staatsbosbeheer wijst per HUS een terreindeel met bijbehorend tijdslot aan. “Op deze wijze wil Staatsbosbeheer er voor zorgen dat het bos op een juiste wijze wordt gebruikt en er geen overlast ontstaat voor de overige gebruikers van het bos”, aldus de boswachter.
Bedrijven die hiervan gebruik willen maken kunnen dit vóór 15 augustus kenbaar maken. Hiervoor kan een informatie / registratie formulier worden aangevraagd. Dit kan via email: h.breeveld@staatsbosbeheer.nl. Na inzending wordt de inzender uitgenodigd voor een gesprek en voor nadere uitleg. De nieuwe situatie gaat per 1 november 2021 in.