Politiek en geld?
Politiek en geld? Internet

De verkiezingskriebelen komen er weer aan

· leestijd 1 minuut Ingezonden Ingezonden

Op verschillende plaatsen is al geschreven over de gemeentelijke verkiezingen van maart 2022. Natuurlijk, het is nog een tijdje weg en landelijk wil het ook niet zo vlotten, maar de tijd is sneller voorbij dan u denkt. 

Nu vind ik het persoonlijk een uitdaging om steeds in de media van andere gemeenten te schrijven. Hoe meer, hoe liever. En dan natuurlijk over de onderwerpen die mij aanstaan, zoals de Zorg (en Sars-CoV-2 virus), de Jeugdzorg, het Klimaat, het OV en natuurlijk de politiek. 
Zo had ik het laatst over ‘De transfer van voorzitter D66’ in de gemeente Nissewaard. Ik weet totaal niet waar die gemeente ligt, maar het ging om het feit dat D66 niet mee doet met de gemeenteraadsverkiezingen, maar de voorzitter wel actief wil blijven. Dus die is overgestapt naar een andere partij, VOOR Nissewaard. 

Voor Nunspeet had ik het over “De politiek, dat bent u’. Daar ging het over het feit dat de lokale politiek zo belangrijk is. Zeker ook de raadsleden en de steunfractieleden. Vooral die laatste pluizen alle dossiers uit, zodat de raadsleden het werk kunnen doen. 
Hetzelfde ging over Elburg, waarbij Elburg Beleid, D66 Elburg en PvdA Elburg gaan samenwerken. Opvallend hier is dat men de inwoners en vooral de jongeren bij de zaken wil gaan betrekken. Ik vraag me alleen af hoe lang dit gaat duren. Tot een week na de verkiezingen of tot de volgende verkiezingen. Laat het duidelijk zijn dat de raadsleden zitten er op voorkeur van de stemmen van de inwoners en om hun stem te behartigen en niet andersom.   

En wat blijkt nu? Inwoners van Zeewolde worden opgeroepen om mee te denken. Alleen - gevoelsmatig - eenmalig en via een enquête. Zo is de democratie niet bedoeld. Het gaat er eigenlijk meer om dat de inwoners overal in geraadpleegd zouden moeten worden. Natuurlijk dat is moeilijk, dat begrijp ik. Maar het is wel een uitdaging. 
In dit geval gaat het om het feit dat de eigenaren van de windmolens een deel van de opbrengst van de windmolens moeten afdragen. Dit heet gebiedsgebonden bijdrage. 

De gemeente heeft besloten dat het bedrag besteed moet worden aan de verbetering van de omgeving. Mooie gedachte. En nu mag u meepraten. Een nog beter idee. Maar wordt u ook uitgenodigd om mee te praten als het gaat over grote windmolens die achter ‘in de tuin komen te staan’ of over grote datacenters of over de veranderingen in  het Openbaar Vervoer? 

Dit zijn toch ook allemaal punten die van groot belang zijn voor de inwoners. En is uw mening reeds gevraagd over Lelystad Airport?  U ziet wel, er is nog veel werk aan de winkel. En het is zo maart 2022. 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek