Stoomgemaal Arkemheen
Stoomgemaal Arkemheen Eigen foto

Maaldag met een extra stoomtintje

Cultuur

ZEEWOLDE – Meestal is het de tweede stoomzaterdag een drukte van jewelste bij het stoomgemaal Arkemheen. Alles wat je tegenkomt heeft iets te maken met stoom. Dit jaar moeten we het net als vorig jaar wat rustig aandoen vanwege de Covid-maatregelen: een mini-mini-ministoomdag.

In ieder geval is op zaterdag 14 augustus het stoomgemaal (1882) in volle glorie onder stoom. Om 11.00 uur wordt het rad in beweging gezet, maar vanaf 10.00 uur ben je al van harte welkom. Je kan de machinist en de stokers van alles vragen en ze zullen hun werk graag demonstreren.

Wat kan je nog meer aan stoom verwachten:
-    een stoomtractor
-    de stoomsleepboot ‘Johannes’(1908), die ligt aangemeerd aan de steiger bij het stoomgemaal. Hij is net terug van de werf en is uitgebreid te
     bewonderen
-    een mini-stoomtrein die op een enkelspoor heen en weer gaat met of zonder passagier.
-    de Orion, een schitterend stoombootje waarmee je mee de Wiel op en neer kunt varen.
-    ministoommachientjes, waarmee je onder begeleiding zelf kan ontdekken hoe het werkt.
-    een stoomspeurtocht door het stoomgemaal en het bezoekerscentrum.
-    Heel misschien komt er een Duitse loungeboot op stoom uit Harderwijk aanvaren; het ligt er nog aan of die al uit quarantaine mag.
-    En wie weet is er nog een andere stoomverrassing.

Kom gezellig stoom afblazen in de polder Arkemheen en beleef het mee zaterdag 14 augustus tussen 10 en 16 uur, Zeedijk 6 in Nijkerk. De toegang is € 4,00 voor volwassenen en € 2,00 uur voor kinderen. Meer informatie op www.stoomgemaal-arkemheen.nl.

Raderwerk...
Stoken...
De stoomboot