Fabiënne ter Horst in actie
Fabiënne ter Horst in actie Sander Boer

Fabiënne ter Horst uit Zeewolde in actie op WK Damesvissen

· leestijd 2 minuten Sport

ZEEWOLDE – Na een jaar met nauwelijks (inter)nationale viswedstrijden is de Lage Vaart bij Lelystad op zaterdag 21 en zondag 22 augustus het decor van het 27e WK Damesvissen. Namens gastland Nederland doet onder meer Fabiënne ter Horst (22) uit Zeewolde een gooi naar de titel.

“Op hoofdlijnen staat onze strategie al vast, maar pas bij het trainen volgende week zetten we de puntjes op de i. De vangsten wisselen nu nog sterk van dag tot dag”, meldt Fabiënne, gevraagd naar de laatste voorbereidingen. Tijdens haar eerste WK ooit hoopt de Zeewoldense veel te leren. “De interland van vorig jaar tegen de Duitse dames (gewonnen door Nederland) was al een mooie ervaring, maar dit wordt een belevenis op zich.”

Organisator Sportvisserij Nederland zat lang in onzekerheid over de doorgang van het evenement, maar kon eind juli definitief groen licht geven. “Dat was toch wel een kleine opluchting, want we werken hier al bijna twee jaar naar toe. We zijn ontzettend blij dat dit evenement nu eindelijk door kan gaan”, aldus Piëtte van Hoorn, manager Wedstrijden bij Sportvisserij Nederland. De bond organiseert het WK onder auspiciën van het FIPS-CIPS, de internationale overkoepelende sportbond voor wedstrijdvissen.

Zoals gebruikelijk in de internationale wedstrijdvisserij vindt het kampioenschap plaats over meerdere wedstrijden – in dit geval twee – met daaraan voorafgaand een trainingsweek. Beide weekenddagen wordt van 10.00 tot 15.00 uur gevist. Het wedstrijdparcours, gelegen aan de Lage Vaart ten oosten van Lelystad, is opgedeeld in vijf vakken met in elk vak acht vissers (van elk deelnemend land één) die op 15 meter van elkaar zitten. Elk land doet mee met vijf teamleden, twee coaches en in sommige gevallen ook één of meerdere reserves.

Naast Fabiënne doen dit jaar Ingeborg Audenaerd (39), Anja Groot (33), Kira Epping (18), Mandy Swart (18), Floor Verhoeven (27) en Brynn Klootwijk (17) namens Nederland mee aan het WK. Audenaerd werd in 2011 al eens individueel wereldkampioen en Groot driemaal: in 2015, 2017 en 2018. Bondscoaches Jan van Schendel en Stefan Verhoeven kennen het wedstrijdwater goed en voorzien een tactisch interessant kampioenschap. “Uit onze trainingssessies tot dusverre bleek dat de vis vaak flink verspreid over het water zwemt. Afhankelijk van de stek die je loot, zal grote of kleine vis de doorslag geven”, aldus Van Schendel.

Gevraagd naar de kansen van de Oranje equipe, bouwt Van Schendel ondanks het thuisvoordeel enige reserve in. “We vissen in eigen land dus het doel is een medaille – het liefst goud – maar er zijn meer teams die daar aanspraak op kunnen maken. Met een mix van enkele individuele wereldkampioenen en jong talent hebben we kwaliteit genoeg. Feit is ook dat de teammedaille nog ontbreekt. Hopelijk kunnen we die dit jaar aan de Lage Vaart eindelijk veroveren.”

Middels aandacht voor damesvissen – zowel bij wedstrijden als recreatief – wil Sportvisserij Nederland het vissen door vrouwen stimuleren, zoals de KNVB zich ook voor vrouwenvoetbal inzet. Daarnaast kunnen vrouwen een belangrijke vrijwilligersdoelgroep voor hengelsportverenigingen zijn. Dat steeds meer Nederlandse vrouwen in sportvissen een hobby vinden, blijkt overduidelijk uit de cijfers: in 2020 was het aantal vissende vrouwen (430.000) ruim verdubbeld ten opzichte van 2017 (200.000). In Scandinavische landen en de VS liggen de percentages vissende vrouwen zelfs nog veel hoger.