Bertus Sondaar
Bertus Sondaar Eigen foto

Stichting Joods Erfgoed Harderwijk leent kunst van Bertus Sondaar

Cultuur

HARDERWIJK – Op verzoek van de Stichting Joods Erfgoed Harderwijk heeft kunstenaar Bertus Sondaar twee van zijn kunstwerken in bruikleen gegeven: ‘Auschwitch’ en ‘Razzia in Putten’. Ze maken onderdeel van de tentoonstelling in de voormalige synagoge Jodenkerksteeg 1 in Harderwijk.

De tentoonstelling toont de nog aanwezige kennis van de Joodse samenleving in Harderwijk. Behalve de presentatiewand en de fotowand zijn op de eerste etage nu ook 3D-animatiefilms te zien die de voormalige synagoge tonen zoals het gebouw er in 1939 uitzag. Ook het vroegere Joodse schooltje en verenigingsgebouw zijn digitaal te zien. Aan een 3D-film over de Joodse begraafplaats wordt nog hard gewerkt. Ook de uitgebreide documentaire over vijf bekende Joodse families is nu op een groot scherm te zien. Filmpjes over de joodse inwoners waarbij bij hun woning hun geschiedenis wordt verteld door A. Daniels. Enkele nog aanwezige eigendommen worden geëxposeerd.

De openingstijden zijn:

Van 10 juli t/m 5 september en van 16 oktober t/m 31 oktober:
dinsdag t/m zaterdag van 13.30 u -16.30 u  (Tijdens de Monumentendagen, op zaterdag 12 en zondag 13 september van 13.30 uur tot uur 16.30 uur,  is de toegang gratis.)

Van 5 september t/m 15 oktober:
vrijdag en zaterdag van 13.30 u t/m 16.30 u

Op 16 juli, 20 augustus en 27 augustus gesloten.