Afbeelding
Unsplash

Zeewolder twintigers blijven achter bij vaccinaties

Gemeente

ZEEWOLDE – Kleurde Zeewolde goed twee weken terug steeds groener op de vaccinatiekaart, nu laten de statistieken een dip zien en wordt Zeewolde langzaam maar zeker ingehaald door de andere Flevolandse gemeenten.

“Wat opvalt is dat vooral jongeren tussen de 20 en 30 jaar achterblijven”, licht burgemeester Gerrit Jan Gorter toe. “Dat is toch vreemd. Zeker als je weet dat ouders, grootouders, broertjes en zusjes zich wel hebben laten vaccineren.”

Van de twintigers heeft landelijk 65% een eerste vaccinatie gehad. In Zeewolde is dat 62%. Landelijk is 58% volledig gevaccineerd, in Zeewolde ligt dat percentage op 52%. “Die vaccinatiegraad willen we graag verder omhoog hebben, zodat er weer meer activiteiten en evenementen in dorp georganiseerd kunnen worden.”

Onder de andere leeftijdscategorieën is de vaccinatiebereidheid onder Zeewoldenaren hoog. Zo heeft 61% van de 15 tot 19-jarigen de eerste prik gehad en is 40% al volledig gevaccineerd. Ook bij de hogere leeftijden scoort Zeewolde goed op de vaccinatiekaart.

Met uitzondering dan voor twintigers. De burgemeester vraagt zich dan ook hardop af waarom deze groep achterblijft. “Ik zou graag willen weten wat daar de oorzaak van is.”

Met het ontmantelen van de priklocatie door de GGD in De Horst afgelopen weekend betekent het wel dat degene die zich willen laten vaccineren verder moeten reizen. Ook de testlocatie in Zeewolde zal binnen afzienbare tijd komen te vervallen. Burgemeester Gorter heeft tweewekelijks overleg met de GGD. “Dan zullen we ook bespreken wat te doen in de toekomst.”