Joyce de Vos
Joyce de Vos Eigen foto

“Perfectie kan de pot op!”

· leestijd 1 minuut Zakelijk

ZEEWOLDE – Uiteindelijk is dat de titel niet geworden, maar het boek dat Joyce de Vos uit Zeewolde schreef met de titel ‘Dan maar zo!’ bedoelt dat wel te zeggen. “Eigenlijk had ik het nog sterker willen uitdrukken, maar een titel met dat bekende lelijke Engelse f-woord woord erin, dat leek achteraf toch geen goed plan. We hebben het op deze manier netjes gehouden, maar de boodschap is er niet minder om: hou op met ‘pleasen’ en perfectie najagen.”

Het plan om dit boek te schrijven ontstond drie jaar geleden, toen Joyce op uitnodiging een lezing hield in Groningen, onder andere over faalangst. “Na afloop daarvan kreeg ik veel reacties”, vertelt Joyce, “en allerlei vragen over imperfectie en alles daar omheen. En de ondertoon daarvan was telkens de vraag hoe ik het zelf voor elkaar had gekregen om daar, in het openbaar, te spreken over m’n eigen faalangst, zónder merkbare faalangst. Bekennen dat je het eng vindt brengt mensen er kennelijk makkelijker toe om te vertellen dat ze dat soort angsten ook hebben. Dat was de trigger, want ik kreeg in de gaten dat ik veel mensen hiermee zou kunnen helpen, maar hoe doe je dat? Zo groeide het idee om het allemaal te gaan opschrijven, en hier ligt het resultaat.”

De cover van haar boek toont een felrode pump met een gebroken hak, met daarnaast afgedrukt de ondertitel: ‘Als perfect zijn geen optie meer is’. Het boek telt veertien hoofdstukken die telkens beginnen met een korte anekdote. “Die hoofdstukken zijn te lezen als losse korte verhalen”, legt Joyce uit, “maar de rode draad die de verhalen verbindt is natuurlijk de voor velen verlammende hang en drang naar perfectie. Alles goed, nee perfect willen doen, en dan tot je ontzetting ontdekken dat je vrijwel stilstaat omdat je ‘imperfecte ik’ je vertelt dat je niet verder kunt. Die angst... Dat overkomt heel veel mensen!”

‘Dan maar zo!’ wil in verhalen met een lach en een traan vooral uitdragen dat angst geen eindstation is. Het wil de lezer uitdagen om het eigen ‘imperfecte ik’ te omarmen en te delen met de wereld. Joyce zegt in de inleiding van haar boek: “Ik hoop dat mijn verhaal je ogen en oren opent voor wat je hart je probeert te vertellen, en dat dit het geluid van je angst overstijgt. Dan begint het besef dat je mag terugvallen op iets wat groter is dan jijzelf.” Meer informatie op https://joycedevos.com/.

Afbeelding
Aan de slag met een idee om uw buurt op het platteland te verbeteren? Kom naar het Leefbaarheidscafé! Ingezonden 27 mrt, 12:40
Afbeelding
Ondernemers en Oosterwold centraal bij openbare fractievergadering CDA Zeewolde Politiek 27 mrt, 11:18
Afbeelding
Rotarycheques voor hospice, Toon Hermanshuis en IDPZ Zorg en Welzijn Instagram 27 mrt, 09:09