Afbeelding
Eigen foto

De impact van woorden

· leestijd 1 minuut Bij de les

Mijn dochters zijn een weekend op kamp. Op zondagmiddag kom ik twee vrolijke meiden ophalen.

“Lekker makkelijk om hier alleen te komen om je kind op te halen.” Ik kijk verschrikt op en vermoed dat hij hulp nodig had. En moe was. Maar de woorden dreunen nog een tijdje door in mijn hoofd. Als hij me had gevraagd om even te helpen bij een klus, had ik m’n tassen neergezet en geholpen. Hij zegt dat het een grapje is. 

Soms zijn grapjes een onverholen boodschap. In dit geval was ik de toevallige voorbijganger waar zijn opmerking mijn blije mooi-weer-stemming wegvaagde.

Dan tref ik een andere ouder. Hij vraagt me of dit dezelfde kamplocatie is waar we onlangs ook het schoolkamp hadden. Ik knik. “Mooi hier hè, heeft je zoon van het schoolkamp genoten?” 

“Jazeker”, zegt hij, “maar hij vond het geen echt kamp met maar één nachtje slapen. En belachelijk van school dat ze dan vrijdags weer naar school moeten. Denken ze echt dat een leerling de ogen open kan houden, ik heb ‘m thuisgehouden hoor, die vrijdag.”

Ook de zin ‘belachelijk van school’ blijft haken in mijn hoofd. Want ik ben degene die dat ooit zo verzon. Zijn scherpe toon maakt me van de wijs. Net als ongezouten kritiek en meningen op facebook.

Maandagmiddag leerlingenbespreking. Ik hoor over een leerling die stelselmatig grapjes moet incasseren. Over zijn lijf en zijn pukkels. Ook deze woorden hebben blijkbaar impact. Hij snijdt zich nu. Z’n armen in het verband. Voelt zich lelijk. Hoe we ‘m als school kunnen helpen.

Ik hoor over een meisje dat dagelijks van haar ouders hoort dat ze het toch nooit redt. Dat ze lui is. “Als je voor een dubbeltje geboren bent, word je nooit een kwartje.” Ze is een onzeker meisje geworden, met stress voor elke toets. En zo komen er tientallen leerlingen voorbij. 

“Fijn dat je er bent.” “Bedankt.” “Wat doe je dit goed.” Woorden waar je blij van wordt.

Volgende week organiseert school een nascholing over de impact van taal op stress, op motivatie etcetera. Vast boeiend. 

Hoop dat er ook een cursus is over het incasseren van harde woorden. Daar kan ik nog wel wat hulp bij gebruiken. 

Hoewel die niet meer nodig is als we allemaal die eerste cursus zouden volgen.