Afbeelding
Vergroenquiz/ Stg Deeltuinen

Doe mee met de ‘Vergroenquiz’ en maak kans op een hazelnootboom

Gemeente

ZEEWOLDE - Het klimaat verandert. Met de Vergroenquiz ontdek je wat je kan doen om je tuin zo duurzaam en klimaatvriendelijk te maken. Deze quiz is een onderdeel van de ‘Doe eens duurzaam week’ die wordt georganiseerd van zaterdag 9 t/m zaterdag 16 oktober 2021.

Deelnemers aan de Vergroenquiz maken kans op een hazelnootboom. Er worden 25 hazelnootbomen verloot. Bomen vangen CO2 op, waardoor er minder CO2 in de lucht komt. Dit is bevorderlijk voor het klimaat. Daarnaast is de hazelnootboom een echte bijenvriend. Belangrijk voor onze bedreigde kleine diersoorten. Zonder bijen geen bestuiving, zonder bestuiving geen gewassen. Achter de hazelnootboom schuilt ook een mooie symboliek. De boom staat voor kennis, wijsheid en inspiratie. Alle wijsheid zit, zoals het gezegde luidt, ‘in een notendop’. In de kern van de hazelnoot wordt al het goede opgeslagen en deze boom leert ons daarom het opslaan en doorgeven van kennis.

Gewonnen hazelnootbomen kunnen gelijk geplant worden. Het najaar is hét moment om nieuwe planten in de aarde te zetten. De grond bevat namelijk nog veel warmte van de zomermaanden en met de winter in aantocht kan de plant een grote groeivoorsprong ontwikkelen. In de winter gaan de planten in winterslaap waardoor de wortels zich kunnen ontwikkelen. Er zit voldoende water in de grond. Dit scheelt een hoop water geven.

Naast de Vergroenquiz worden er nog meer activiteiten georganiseerd. Meer weten? Neem dan een kijkje op www.zeewolde.nl/duurzaam of houd de sociale media kanalen van gemeente Zeewolde in de gaten of ga direct naar vergroenactie.nl/quiz.