Afbeelding
T. Souza

Gorter hoopt ook meer aangiftebereidheid ouders

· leestijd 1 minuut Gemeente

ZEEWOLDE - Burgemeester Gerrit Jan Gorter ging donderdagavond 30 september tijdens de gemeenteraadsvergadering in The Lux nader in op het steekincident dat vijf dagen eerder had plaatsgevonden aan de Eilandgracht, waarbij een 42-jarige Zeewoldenaar ernstig gewond was geraakt.

Gorter kreeg de gelegenheid dit te doen na bezorgde vragen van Ernst Bron (ChristenUnie). Zo wilde Bron weten of het ingezette extra jeugdwerk wel voldoende was en of alle jongeren hierdoor inderdaad daadwerkelijk werden bereikt. Ook vroeg hij of een incident als dat van het weekend ervoor daardoor in de toekomst wellicht voorkomen zou kunnen worden.

Volgens burgemeester Gorter, tevens portefeuillehouder Openbare Orde en Veiligheid, was er bij het trieste voorval mogelijk sprake geweest van ‘middelengebruik’ door de 22-jarige verdachte. Ook had hij van straathoekwerk vernomen dat er ‘momenteel veel rondgaat’ in het dorp aan verdovende middelen. Gorter ging hierna in op wat de gemeente de afgelopen tijd deed in de preventieve sfeer: de aanstelling van twee jongerenwerkers, de heropening van The Basement en Eclips, de inzet van de buurtsportcoaches en de cultuurmakelaar, klantmanagers op scholen en de aandacht van wijkagenten en boa’s. Ook noemde hij dat er ‘volop aandacht’ was voor verslavingswerk en jeugd- en gezondheidszorg.

“Het is van belang dat we jongeren en hun omgeving bereiken en dat kan via ouders, school en sport”, zo meende Gorter. De burgemeester gaf verder aan dat de gemeente aanliep tegen de aangiftebereidheid van ouders en verzorgers. Als voorbeeld noemde hij een incident met vermoedelijk een nepwapen, waarbij de politie acht ouders van mogelijke slachtoffers een brief had gestuurd met het verzoek contact op te nemen. “Geen van de ouders heeft daarvoor ook maar enige moeite gedaan. Zou het ze niks interesseren of zijn ze bang voor eventuele represailles? Ik vrees dat laatste. Op deze wijze kunnen jongeren die de boel verstieren gewoon hun gang blijven gaan. Wij hebben de ouders nodig.”

Gorter wees verder vooruit naar de Week van de Veiligheid die wordt gehouden van maandag 11 tot en met zondag 17 oktober. “Er is dan onder meer een inleveractie voor steek- en slagwapens. Maar ook roep ik ouders op in gesprek te gaan met hun kroost en hoop ik dat scholen eveneens mee willen werken. Wij lossen het niet alleen op met extra jeugd- en straathoekwerk, het probleem moet bij de basis worden aangepakt.”