Afbeelding
Gemeente Zeewolde

College ‘zwaar geschoffeerd’ door vragen Leefbaar Zeewolde

· leestijd 1 minuut Politiek

ZEEWOLDE – Een nipte meerderheid van de gemeenteraad is geen voorstander van de realisering van een ‘woontoren’ aan Strandweg 11 (het voormalige ‘Paal 11’). Het is nu aan B en W wat zij met dit ‘advies’ gaat doen. Hier ging het het grootste gedeelte van de bespreking van het onderwerp donderdagavond 30 september in The Lux echter helemaal niet over. Wethouder Wim van der Es (VVD) en met hem het college van B en W zeiden zich ‘zeer geschoffeerd’ te voelen door de vragen waarmee Leefbaar Zeewolde ’s avonds op de proppen was gekomen.

Namens Leefbaar Zeewolde voerde Helmut Hermans het woord. “Hulde aan het college, in een andere setting zou ik nu om een staande ovatie hebben gevraagd”, leek hij nog complimenteus te beginnen, maar dat bleek slechts een schijnbeweging te zijn. Hierna ging hij er met gestrekt been in. “Dit college weet als geen ander wensen van inwoners naast zich neer te leggen ten faveure van een individu of onderneming. Participatie, draagvlak en planschade worden tot inhoudsloze instrumenten gemaakt. Of het nu gaat om het datacenter, kleinschalige bedrijventerreinen, het Zonnewoud of het perceel Strandweg 11, je kunt als betrokken of getroffen inwoner roepen wat je wil, het belang van de individuele initiatiefnemer of onderneming stijgt voor dit college ver uit boven dat van inwoners of bezwaarmakers.”

Volgens Hermans waren participatie en draagvlak niet ‘objectief toetsbaar’. “Omdat er geen normen of waarden voor zijn. Bezwaarmakers en omwonenden worden in feite met een kluitje in het riet gestuurd.” De LZ-woordvoerder wilde specifiek van het college weten waarom bepaalde stukken uit het besluitvormingstraject en antwoorden op technische vragen van de ChristenUnie ‘kabinet’ (niet openbaar in te zien) waren. Ook vroeg hij op welk moment het college op de hoogte kwam van de gewijzigde eigendomssituatie van het pand en of dat van invloed was geweest bij de besprekingen. “Gelet op het gegeven dat de eigendomssituatie raakvlakken heeft met de raad, de VVD en het college?” Met die ‘raakvlakken’ werd tussen de regels door verwezen naar VVD-raadslid Hans de Groot, die voorheen eigenaar was geweest van het pand op Strandweg 11.

Nadat ook de andere fracties het woord hadden gevoerd, vroeg wethouder Van der Es om een schorsing. Daarna liet hij er geen misverstand over bestaan dat hij in zijn wiek was geschoten door de aantijgingen van Leefbaar Zeewolde. “Deze vragen gaan wij niet beantwoorden”, gaf zichtbaar verontwaardigd aan. “Het college voelt zich zwaar geschoffeerd en verwacht dat deze woorden teruggenomen zullen worden.” Na een nieuwe schorsing gebeurde dat ook. “Niemand is gebaat bij deze situatie”, probeerde LZ-fractievoorzitter Ben Sonneveld de lucht enigszins te klaren. “Het is niet onze bedoeling geweest de wethouder te schofferen. Als dat zo is overgekomen, spijt ons dat. Ook insinuaties richting VVD waren niet onze bedoeling. Er zijn foute bewoordingen gebruikt en die nemen wij terug. Met excuses dat het zo is opgevat.”

Bij de uiteindelijke stemming bleek hoe verdeeld de gemeenteraad was over het te geven advies aan het college. Vóór een positief advies waren zeven raadsleden, twee van de VVD, CDA en PvdA/GroenLinks en één van D66. Tegen waren er acht, vier van Leefbaar Zeewolde, twee van de ChristenUnie en één van D66 en Zeewolde Liberaal. De meeste opposanten waren tegen of twijfelden te zeer over de wijziging van het bestemmingsplan die het mogelijk zou maken de ‘toren’ van vijf etages mogelijk te maken. De Groot (VVD) onthield zich als mogelijke belanghebbende van stemming.