Afbeelding
Unsplash

OZB en toeristenbelasting opnieuw omhoog

· leestijd 2 minuten Gemeente

ZEEWOLDE – De OZB en de toeristenbelang in Zeewolde zullen opnieuw worden verhoogd. Volgens wethouder Wim van der Es is hier geen ontkomen aan. Een sluitende meerjarenbegroting is op een andere wijze niet te realiseren, wil Zeewolde haar voorzieningenniveau tenminste op peil kunnen houden.

Wethouder Wim van der Es (Financiën) gaf donderdagochtend 7 oktober toelichting op de meerjarenbegroting 2022-2025. De belangrijkste conclusie is dat ‘Zeewolde’ opnieuw in staat is gebleken een nieuw sluitend meerjarenperspectief op te stellen, maar dat ‘dekking’ niet mogelijk is zonder impopulaire maatregelen.

Zeewolde is weliswaar een financieel gezonde gemeente met een flinke algemene reserve, maar dat wil niet zeggen dat hier lukraak in kan worden ‘gegraaid’. Uit de reserve kunnen allerlei projecten worden gerealiseerd (zoals nu bijvoorbeeld de nieuwbouw van sportcomplex Het Baken), maar gemeenten mogen zo’n buffer niet zomaar gebruiken om hun begroting sluitend te krijgen. Structurele uitgaven zullen dan ook gedekt moeten worden met structurele middelen. De provincie als toezichthouder kijkt hierbij nauwlettend over de schouders van de gemeenten mee.

Een van de grootste uitdagingen voor de gemeente Zeewolde is al enige jaren het Sociaal Domein. Sinds de transitie vanuit Den Haag naar de gemeenten in 2015 is er sprake van een flinke toename aan geleverde zorg en daarmee samenhangende zorglasten. In 2018 werd er een transformatieopgave vastgesteld die op termijn zou moeten leiden tot lagere lasten binnen het Sociaal Domein. Er kwamen inderdaad verschuivingen binnen diverse zorgproducten, maar van een lagere zorglast is vooralsnog geen sprake. Van der Es wil hiervan niet ‘wegkijken’. Vorig jaar werd daarom al besloten alle te verwachten kosten en tekorten in het Sociaal Domein zo realistisch mogelijk in de begroting op te nemen. Het gaat hierbij om een prognoses van 4,6 miljoen euro. “Dat doet niets af aan onze ambities vanuit het transformatieplan. We hebben een aardig tekort voorzien en dat volledig in de nieuwe begroting opgenomen.” 

Een denkrichting voor Van der Es om te tekorten op te kunnen vangen is bijvoorbeeld door een aantal grote posten nog wat scherper te ramen. Zo voorziet hij bijvoorbeeld een plus aan de inkomstenplan via een verhoging van de baten van omgevingsvergunningen en een verhoogde urentoerekening aan de Grondexploitatie. In 2020 kondigde de wethouder Financiën reeds aan dat de lasten voor de burger ‘in twee stappen’ zouden worden verhoogd. “Daarbij gaat het om de OZB en de toeristenbelasting. De OZB wordt met 12 procent verhoogd. Vorig jaar spraken we uit dat we aan de hand van de uitkomsten zouden bepalen of de tweede stap opnieuw nodig is. En dat is het geval, willen we tenminste gaan voor een sluitende meerjarenbegroting.” Van der Es noemt de maatregelen ‘heel jammer’. “We hadden het liever niet gezien, maar het kan niet anders. Een belangrijk argument is ook dat we geen grote ingrepen in het voorzieningenniveau van de gemeente willen. Ons huidige voorzieningenniveau en de kwaliteit ervan moeten gehandhaafd blijven. Dat betekent dat we keuzes moeten maken. Vorig jaar maakten we die en we zullen dat nu opnieuw moeten doen.” 

Herijking gemeentefonds
Een donkere wolk voor Zeewolde ten slotte is de herijking van het gemeentefonds, waarschuwt de aan het eind van deze collegeperiode vertrekkende wethouder Van der Es. “De herijking valt niet positief voor ons uit en zal waarschijnlijk voor het eerst op onze begroting van 2023 gaan drukken. Op basis van de laatste informatie moeten we rekening houden met een tegenvaller van 1,2 miljoen euro. Het nieuwe kabinet zal zich eerst nog moeten uitspreken over de herijking.”