Afbeelding
Eigen foto

Spieken

· leestijd 1 minuut Bij de les

Afgelopen week was het toetsweek. Ik mocht heel wat uren surveilleren. Dat is eigenlijk een erg mooi woord voor weinig doen: je deelt blaadjes uit, je zegt “succes” en dan let je op of er iemand spiekt. 

De eerste toets was een toets Frans. Er kwamen maar 14 leerlingen opdagen. Die zette ik goed uit elkaar zodat afkijken niet mogelijk was. Dacht ik. Want toen ik opkeek van m’n eigen nakijkwerk zag ik een meisje haar benen bij elkaar doen. Dat klinkt wat raar, maar ik denk dat er een mobiel tussen lag. Ik keek haar streng aan. Ze kleurde. 

De volgende toets zat vol. 28 in een lokaal. Gebogen over een geschiedenistoets. De één snotterde nog harder dan de ander. Geen zakdoek te bekennen. Je hoorde de griep- en corona beestjes zo ongeveer rondvliegen. Ik was blij dat de 80 minuten om waren. 

De toets erna was een ramp. Na tien minuten liep er één huilend de klas uit. Die kon ik dus niet achterna, want dan zouden de overige 25 elkaar alles voorzeggen. Ze kwam weer terug. Voor haar tas. En ging omslachtig uitleggen waarom ze huilde. Ik vond het reuzezielig. Maar ook reuze-onhandig met een klas die graag in stilte door wil werken. Dus ik loods haar de gang op. In mijn ooghoek zie ik een profiteur die een blaadje probeert uit te wisselen met zijn buurman. 

Bij de volgende toets heb ik te weinig opgaveblaadjes. Als ik dat na tien minuten geregeld heb, heb ik er een paar chagrijnige hoofden bij. Ik wil uit gaan leggen dat dat mijn schuld niet is, maar hou toch m’n mond.

“Mevrouw, mag ik wat eten?”, vraagt een lief joch na 40 minuten. Ik knik. Je weet ‘t maar nooit met een klas die je niet kent; misschien heeft hij diabetes en ligt hij zo op de grond. Dus ik laat ‘m z’n gang gaan. Maar als ik er even later wel 15 zie eten, geloof ik niet meer zo in m’n diabetes-idee. Denk dat er spiekbriefjes op de banaan staan.

Ik zelf schreef de spiekbriefjes vroeger op m’n been en deed een rok aan. Geen docent die zei ‘doe jij je rok eens omhoog’. 

Ze hebben de toetsweek er weer op zitten. En ik ook. Herfstvakantie!

Afbeelding
Serkan en Emine vinden in Zeewolde rust en warmte terug Algemeen Instagram 21 apr, 21:25
Afbeelding
Snipers Heren 1 kampioen en promoveert naar tweede divisie Sport Instagram 21 apr, 17:57
Afbeelding
Vijf supermuzikale malloten: Släpstick in 'Schërzo' Cultuur Instagram 21 apr, 14:56