Afbeelding
Eigen foto

Samen iets terug doen voor de natuur op de Natuurwerkdag

· leestijd 1 minuut Cultuur

ZEEWOLDE - Ook zo genoten van de natuur tijdens de lockdown? In november is het mogelijk om mee te helpen en iets terug te doen voor natuur bij jou in de buurt tijdens de jaarlijkse Natuurwerkdag. Op vrijdag 5 en zaterdag 6 november kan je in het hele land en ook weer in Zeewolde meedoen aan mooie natuurklussen, zoals wilgen knotten, bollen planten, insectenhotels bouwen, maaien en veel andere activiteiten. 

Alles dit jaar staat in het teken van biodiversiteit. De klussen zijn er dan ook op gericht om natuur te onderhouden en herstellen, wat bijdraagt aan de leefomgeving van veel (bedreigde) planten en dieren. Ook vindt Landschapsbeheer het belangrijk om mensen te bereiken die graag een keer kennis maken met natuur, en deze stap nog niet hebben kunnen Ć³f durven maken. De organisatie roept dan ook op om iemand uit jouw nabije omgeving mee te nemen naar de Natuurwerkdag. Denk aan je buurvrouw, neefje, tante of iemand van de sportclub. Iedereen is welkom! Naast dat je iets goeds doet voor de natuur, ontmoet je op de Natuurwerkdag ook nieuwe mensen. Geef je van tevoren wel even op via www.natuurwerkdag.nl

Op zaterdag 6 november gaan veel vrijwilligers weer aan de slag in de Zeewolde. De plekken en de werkzaamheden in Zeewolde vormen een gevarieerd geheel.
Het Gronddepot is al jaren een bijzondere plek in Zeewolde. De natuur heeft hier volop ruimte om zich te ontwikkelen. Kom je zaterdagochtend het veldje maaien en hooien? Jonge boompjes worden ook direct uitgetrokken. Zo blijft het Gronddepot half open, bloemen, wilde bijen en kleine zoogdieren profiteren daar weer van.

Heb je iets met vogels? Kom dan naar de Kwetterwei aan de rand van woonwijk Horsterveld. Hier is een oeverzwaluwwand en er hangen nestkasten. Ook komt de bever regelmatig knagen op de eilandjes. Op zaterdagmiddag worden de oude nestgaten in de oeverzwaluwwand opgevuld met nieuw zand. Jouw hulp is daar zeker welkom. Ook gaan de vrijwilligers bollen planten.

Bij de Gelderse Slenk in het Horsterwold moet de opslag van jonge boompjes verwijderd worden. In een ver verleden heeft hier een moerasbos heeft gelegen. Staatsbosbeheer heeft hier een aantal jaren geleden een slenk uitgegraven: een langgerekte plas van bijna een kilometer om vooral moerasvogels een plek te bieden. De Gelderse slenk is begroeid met jonge wilg, vlier en sleedoorn, maar mag niet helemaal dichtgroeien.

Al deze locaties in Zeewolde zijn ook leuk voor gezinnen, kinderen kunnen er volop sjouwen. Wat dacht je van het Klauterwoud in het Gronddepot? Ook nog even lekker spelen of klimmen tussen de takken. Kortom, meedoen aan de Natuurwerkdag is een bijzondere belevenis. Je komt op plekken waar je anders niet snel zou komen, je helpt mee om onze natuur mooi te houden, je bent actief buiten bezig en het is ook nog gezellig. Een win-winsituatie dus.

Meer informatie over klussen in je buurt en aanmelden: www.natuurwerkdag.nl De locatieleider weet dan hoeveel gereedschap, koffie, thee en versnaperingen hij/zij mee moet nemen.

Tienerband Mixed Up
Tienerband Mixed Up brengt feest op Koningsdag Ingezonden Instagram 17 apr, 11:41
Havenkwartier - Polderwijk Zeewolde
Woonmanifestatie: Ontdek je droomwoning in Zeewolde! Algemeen 16 apr, 16:00
Afbeelding
Zeewolde 40 jaar (deel 16): Het eenzame eerste graf op de begraafplaats Algemeen Instagram 16 apr, 15:30