Afbeelding
Eigen foto

Squid Game

· leestijd 1 minuut Bij de les

Ik vond ‘Annemaria Koekoek’ vroeger een stom spelletje. Dat spelletje gaat zo: één persoon staat achterstevoren vooraan. De rest moet proberen in de buurt te komen, maar de ‘Annamaria’ mag jou dan niet zien lopen of bewegen. 

Ziet hij of zij dat wel; dan ben je af en moet je terug naar de beginlijn. 

Dit domme spelletje is weer populair. 

Door squid game. Dat is nu de Netflix hit. Bedoeld voor 16 jaar en ouder. Maar op TikTok komt het zo vaak voorbij dat de hele basisschool ook vrolijk mee kijkt.

In de serie kunnen mensen met schulden meedoen aan een spel. Verlies je, dan word je afgemaakt. Dus als je bij Annemaria Koekoek terug moet, hoef je niet terug, maar ga je dood.

Net als in de films van ‘The hunger Games’ waarin kinderen elkaar doden in een spel. Alleen is het daar iets minder expliciet in beeld gebracht. Iets minder gruwelijk zeg maar.

Het spelletje is weer helemaal in. Afgelopen weekend waren er in verschillende grote steden Annemaria Koekoeks georganiseerd, waarbij de werkers in rode pakken met masker je sommeren terug te gaan als ze je zien bewegen. Vorige maand haalde iedereen z’n neus nog op voor zo’n oubollig spelletje, nu lopen hele gezinnen het spel te spelen. In het Squid Game decor. 

Ik was ook verbaasd over de Teletubbie-achtige omgeving waarin de serie zich afspeelt. Net of een moord op een roze achtergrond iets minder heftig is. En ik las met verbazing dat volwassenen een SQuid Game-werker-pak bestellen bij Bol.com. Ik vond het heel ironisch onder ‘feestkleding’. En dat voor 64 euro. Kom je op een dag uit je werk, staat je man je in de keuken op te wachten in zo’n pak; “kom schat, potje knikkeren?”

Vervolgens hoor ik verbolgen reacties over de jeugd dat ze dit spel op een schoolplein naspelen en de verliezers een mep verkopen. “Ze zijn toch af, dan verdienen ze dat”, roept een 12-jarige. 

Fictie is een spiegel van de maatschappij, las ik. Heel waar.

We kunnen onze jongeren niet beschermen tegen gruwelijkheden. Die komen toch wel op hun schermpje binnen. 

Maar om daar nou gezellig op zaterdag met een bakkie chips samen op de bank voor te kiezen? Dan zijn er wel andere series toch?