Johan Safaric en wethouder Wim van der Es
Johan Safaric en wethouder Wim van der Es Zeewolde Actueel

Centrumondernemers kiezen voor collectiviteit: BIZ opnieuw verlengd

· leestijd 1 minuut Zakelijk

ZEEWOLDE –De vijfjaarlijkse draagvlakmeting voor het verlengen van de ‘bedrijven investerings zone’ (BIZ) heeft positief uitgepakt. Na 11 jaar BIZ koos een ruime meerderheid van centrumondernemers opnieuw voor verlenging.

Daar hangt een prijskaartje aan van ruim € 325.000. Dit geld wordt via de WOZ opgebracht door de centrumondernemers en geïnvesteerd om het centrum attractief, mooi en veilig te houden. Dit naast de zelfstandige investeringen vanuit de gemeente en vormen van cofinanciering. De nieuwe BIZ gaat in op 1 januari 2022 en loopt tot en met 2026.

Zeewolde telt 120 centrumondernemers. 72,5% heeft een geldige stem uitgebracht, daarvan heeft 82% voor de BIZ-verlenging gestemd. De som van de WOZ-waarde van de voorstemmers bedroeg € 27.093.000 van de WOZ-waarde, die van de tegenstemmers € 4.137.000. Met deze uitslag voldoet de draagvlakmeting ruimschoots aan de drie toetsen zoals deze op basis van de BIZ-wet worden gesteld.

Wethouder Wim van der Es spreekt van een mooi resultaat. ”De BIZ is een prachtig instrument gebleken voor samenwerking, financiering en investering in een economisch gezond centrum. Het is mooi vast te stellen dat de ondernemers opnieuw voor een verlenging van vijf jaar hebben gekozen. Daarmee leggen zij zelf de financiële basis voor activiteiten, profilering, aankleding en reuring in het centrum. Een belangrijke spin-off hiervan is dat het de samenwerking tussen de ondernemers en de gemeente op een veel hoger plan heeft gebracht. Dit blijkt uit de vele projecten waarbij sprake was van cofinanciering vanuit de gemeente. Ook de gemeenteraad heeft eind september unaniem voor de nieuwe BIZ-verordening gestemd, hetgeen aangeeft dat ook de raadsleden dit een goede ontwikkeling vinden. Ik heb er dan ook alle vertrouwen in dat de centrumondernemers en de gemeente elkaar ook in de komende vijf jaar weer goed zullen weten te vinden.”

Ook Johan Safaric, voorzitter van de Vereniging Centrumondernemers Zeewolde, is blij met de uitslag. “Ondanks heel lastige omstandigheden sinds begin vorig jaar met corona is er en wordt er heel hard gewerkt om ons centrum attractief en economisch sterk te houden. Fijn dat we daar de komende vijf jaar mee door kunnen gaan.”
Een extra woord van dank spreekt hij uit aan het adres van de BIZ-ambassadeurs die deze maand zeer actief zijn geweest om de nieuwe stemming en het belang van de BIZ toe te lichten bij hun collega-ondernemers.